2019-től hibridre vált az orosz légierő

Elektromos repülőretér át az orosz légierő? Fotó: azuzlet.hu / Forrás: Sergei Fadeichev/TASS

Az orosz légierő tervei szerint 2019-től felszállhatnak  az 500 kW-os hibrid motorokkal felszerelt újgenerációs orosz harcigépek.

Az orosz hírügynökség a Zhukovsky Intézet Nemzetközi Kutatóközpontjának vezetőjére, Andrej Dutovra hivatkozva ismerteti a vadonatúj szupergép jellemzőit. A szakembert arra számít, hogy az elektromos motorral felszerelt vadászrepülőgép 2019-ben megkezdheti a légijárőrözést és ezzel az orosz fejlesztők olyan nagy gyárakat utasítanak maguk mögé, mint a Siemens és az Airbus. Mint a tudósításból kiderül ez a motor lesz az első lépés a teljesen elektromos harcigép kifejlesztéséhez.

A speciális hajtóművet a Fekete-tenger melletti Gelendzhikben megrendezett Hydro-Aviation kiállításon mutatták be az érdeklődőknek. A repülőgépgyártásban a technológiai áttörést azonban Dutov úr meggyőződése szerint az hozza majd el, ha szintén a terveik szerint 2035-ben  már egy teljesen elektromos, 50 fős személyszállító repülőgép is repülheti majd az egyik regionális útvonalukat – írja a TASS.