Hirdetés
Kezdőlap Cégvilág Jelentős növekedés a szállítási és a raktározási beruházásokban, csökkenés a járműgyártásiban
No menu items!

Jelentős növekedés a szállítási és a raktározási beruházásokban, csökkenés a járműgyártásiban

2018 második negyedévében a nemzetgazdasági beruházások 15%-kal haladták meg az előző év azonos időszakának egyébként is magas bázisát. A beruházások növekedése szinte a teljes magyar gazdaságot jellemezte. A pénzügyi tárca szerint a kedvező beruházási adatok az új európai uniós forrásokból megvalósuló fejlesztéseknek, az Otthonteremtési Programnak, a hatéves bér- és adómegállapodásnak köszönhetőek, valamint a 9 százalékra csökkent a társasági adókulcsnak.

2018 I. félévében a beruházások volumene 13%-kal nőtt az egy évvel korábbihoz képest.

2018 II. negyedévében az előző év azonos időszakához képest a beruházási tevékenység volumene 15, ezen belül a teljesítményérték 54%-át képviselő építési beruházásoké ugyancsak 15, a 45%-át kitevő gép- és berendezés-beruházásoké pedig 16%-kal növekedett.

A beruházási teljesítmény több mint felét megvalósító, legalább 50 főt foglalkoztató vállalkozások körében 10, a 15%-át teljesítő költségvetési szerveknél 44%-kal bővült a fejlesztések volumene.

A gazdaság legtöbb területén emelkedett a beruházási aktivitás. A nagyobb súlyú nemzetgazdasági ágak közül a leginkább a szállítás, raktározás beruházásainak volumene nőtt (22%-kal), elsősorban a folytatódó út-, autópálya-, vasútépítések és -felújítások következtében, emellett a szállítással foglalkozó vállalkozások is növelték beruházásaikat.

A teljesítményérték mintegy 16%-át képviselő ingatlanügyletek beruházási volumene 7,9%-kal emelkedett, ezen belül a lakásépítések és -felújítások folytatódó bővülése mellett a bérbeadást szolgáló létesítményekbe (pl. irodaházak, raktárak stb.) történő invesztíciók is növekedtek.

A nemzetgazdasági beruházások negyedét realizáló feldolgozóipar fejlesztései 3,2%-kal nőttek. Az alágak mintegy felében regisztráltunk bővülést, a legnagyobb mértékűt a villamos berendezések gyártásában. Kiemelkedő volt a volumennövekedés a gumi-, műanyag- és építőanyag-iparban, valamint a gép, gépi berendezés gyártása területén is.

Ugyanakkor

a járműgyártás beruházásai – amelyek a feldolgozóipar tárgyidőszaki fejlesztéseinek több mint ötödét tették ki – csökkentek.

kereskedelem, gépjárműjavítás nemzetgazdasági ágban folytatódott a beruházási teljesítmény növekedése (9,7%), a kiskereskedelmi üzletek mellett pedig a nagykereskedelmi hálózatok és a gépjármű-kereskedelemmel foglalkozó vállalkozások is növelték beruházásaikat.

A nagyrészt közösségi finanszírozású területek közül – elsősorban az uniós forrásból történő fejlesztések következtében – a közigazgatás, védelem, kötelező társadalombiztosításban a rend- és honvédelemhez kapcsolódó, illetve a központi közigazgatás területén is megvalósult beruházásoknak köszönhetően 75, az oktatásban – főként a felsőoktatáshoz kötődő fejlesztések miatt  23%-kal haladta meg a beruházások volumene az egy évvel korábbit. Ugyanakkor

a humán-egészségügyi, szociális ellátásban – elsősorban a fekvőbeteg-ellátáshoz kötődő, alacsonyabb volumenű invesztíciók miatt – 1,5%-kal mérséklődtek a fejlesztések. (Előbbi három terület részesedése a nemzetgazdasági beruházásokból több mint egytized volt.)

művészet, szórakoztatás, szabadidő nemzetgazdasági ág beruházásainak emelkedését (21%) továbbra is a versenysporttal és a kultúrával kapcsolatos nagyprojektek okozták.

Néhány kisebb súlyú ágban a beruházások volumene ugyancsak a nemzetgazdasági átlag feletti mértékben nőtt. A szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás területén a szállodaépítések és -felújítások – a korábbi időszakokhoz hasonlóan – ismét hozzájárultak a beruházási teljesítmény (21%-os) növekedéséhez. Az építőipari gazdasági szervezetek a gazdasági konjunktúra hatására 29%-kal növelték tárgyieszköz-fejlesztéseiket. A pénzügyi, biztosítási tevékenység beruházásainak jelentős bővülésében (66%) informatikai eszközök beszerzése, az energiaipari növekedésben (67%) naperőművek telepítése is szerepet játszott.

Az EU források és az Otthonteremtési Program segíti a beruházásokat

A PM által az MTI-nek csütörtökön eljuttatott közlemény szerint a kedvező adatok az új európai uniós forrásokból megvalósuló fejlesztéseknek, az Otthonteremtési Programban felfutó lakásépítéseknek, valamint a hatéves bér- és adómegállapodásnak köszönhetőek, hiszen utóbbi hatására 2017-től 9 százalékra csökkent a társasági adókulcs, ami az Európai Unióban a legalacsonyabb. Mindez pedig erősíti Magyarország tőkevonzó-képességét.

A beruházások az első fél évben megvalósult 13 százalékos növekedése összhangban van a Konvergencia program 12,8 százalékos előrejelzésével. A beruházások dinamikus bővülése pedig nemcsak az idei évet tekintve, hanem középtávon is erősíti a kedvező gazdasági kilátásokat. A minisztérium várakozásai szerint az erős növekedés folytatódik az év további részében is – olvasható a PM közleményében.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Az Otthonfelújítási program felhívását szakmai egyeztetés előzi meg

Júniustól indul az Otthonfelújítási program, amellyel a kormány a családokat és a magyar gazdaság növekedését is támogatja, a programban június 3-tól az MFB Pontokon keresztül lehet részt venni.

Megkezdte működését Bécs első zöldhidrogén-üzeme

Az emelkedőkkel és gyakori megállókkal tarkított vonalon jövő évtől tíz portugál gyártmányú, akadálymentes CaetanoBus szállítja majd az utasokat. 

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

2030-ig megkétszereződik a geotermikus energia hazai felhasználása

Március elején nyílt meg a Svájci Alap forrásaiból finanszírozott 5,3 milliárd forintos felhívás egyebek mellett meglévő termálkutak korszerűsítésének vagy állami tulajdonban levő szénhidrogén-kutak termálkúttá alakításának támogatására
Hirdetés

Hírek

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön

Pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden az OTP-részvények ára 670 forinttal, 3,79 százalékkal 17 030 forintra esett, forgalmuk 8,5 milliárd forintot tett ki.

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására esett a BUX

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására, magas forgalom mellett, elsősorban az OTP, valamint a Richter és a Mol gyengülése miatt esett a BUX-index.

BÉT – Enyhe emelkedés várható a nyitásban

A BUX pénteken 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt.

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Az Amerikából érkezett kedvező makrogazdasági adat hatására csúcson a BUX

BUX 1027,91 pontos, 1,56 százalékos emelkedéssel, 66 839,15 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán.
Hirdetés

Gazdaság

Az emberek már kevésbé félnek a kriptovalutától, pedig van miért

Egyes elemzők a bitcoin közelmúltbeli 70 000 dollár feletti emelkedését annak jeleként értékelik, hogy a befektetők nem foglalkoznak a hivatalos figyelmeztetésekkel.

Tovább nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon márciusban

A részvényalapokhoz 9,2 milliárdnyi tőke áramlott. Az árfolyammozgások tovább segítettek, így 4,8 százalékos növekedés történt a kategória vagyonában az elmúlt hónapban.

Begyújtották a rakétát a nyugdíjpénztárak

A magán-nyugdíjpénztári alapok hasonlóan teljesítettek, mint az önkéntes pénztári portfóliók. A legkockázatosabb növekedési alapok árfolyama emelkedett a legnagyobb mértékben 2,7-5,1 százalék között.

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.