A Bank of England megkongatta a pénzügyi vészharangot

Fotó: Guardian

A hitelek, az eladósodott vállalkozások számának világszerte tapasztalható gyors növekedése miatt adott ki magas fokú riasztást a brit központi bank.

A 2008-as gazdasági világválsághoz hasonló pénzügyi krízist elkerülése érdekében adta ki a riasztást a Bank of England, felhívva a figyelmet a magas kockázatú, tőkeáttételes hitelek veszélyeire, az újbóli tömeges eladósodás várható következményeire – írja a Guardian.

A brit lap cikkében kiemeli, hogy a hitelben eladósodott vállalkozások számának világszerte tapasztalható gyors növekedése miatt adott ki magas fokú riasztást a londoni székhelyű jegybank, amely jelentős párhuzamokat lát a jelenlegi és a 2008-as gazdasági válságot megelőző időszak között, ezért nem várt tovább.

A Bank of England szerint noha Nagy-Britannia is élen jár a kockázatos hitelezésben, még mindig az amerikai piac ad okot a legtöbb aggodalomra, mivel az Egyesült Államokban 2010 óta több mint kétszeresére nőttek az ilyen kölcsönök, meghaladva az ezer milliárd dollárt.

A legnagyobb kockázatot az egyre növekvő számú tőkeáttételes hitelek jelentik, amelyek átlagban négyszer akkora összegűek, mint a vállalatok bevételei. Az Egyesült Királyságban működő cégek 2017-ben 38 milliárd font (közel 14 ezer milliárd forint) értékben vettek fel tőkeáttételes hiteleket, 2018 októberéig pedig további 30 milliárd fonthoz jutottak ilyen formában. A brit jegybank becslése szerint minden ötödik hitelt felvett egyesült királyságbeli vállalat kockázatos cégnek számít.