Elhallgatások, félremagyarázások. A bioszövetség cáfol

A bio termesztés ellenzőivel szemben foglalt állást a Magyar Biokultúra Szövetség. Cáfolatában kifejti, félreértelmezésekkel és elhallgatásokkal támasztják alá a termelési kultúra elleni támadásokat.

A szövetség felidézi: többen arról cikkeztek, hogy  az ökológiai gazdálkodás az éghajlatra károsabb, mint az intenzív konvencionális gazdálkodás. Ezt a svédországi Chalmers Műszaki Egyetem közreműködésével készült tanulmányra alapozták, a Magyar Biokultúra Szövetség szerint félreértelmezések alapján.

Úgy vélik, kiragadott információk alapján értelmezték a két termelési rendszert. Az állításokat a szakmai fórumokon tévedésekkel, elhallgatott információkkal igyekeztek igazolni. Ezek szerint a bio termelés nagyobb területet igényel a konvencionálisnál, mivel nem használnak műtrágyát.

Csakhogy azt nem említik, hogy a szervestrágyák beltartalmi értékeiből adódóan sokkal komplexebb tápanyag jut az adott növénynek Az a mód hozzájárul a talajok tápanyag-szolgáltató képességének fenntartásához.

A Magyar Biokultúra Szövetség határozottan cáfolja azt az állítást is, mely szerint a bioélelmiszer előállítása beruházás lenne.  Igyekeznek ebbe a beállításba helyezni a bioüzemeket, azonban az ökológiai termelési módszer komplex, a termelés és a környezet között kialakított élő rendszer, ami nem a természet rovására történik.

Sokan összemossák az ökológiai gazdálkodás és a bio üzemanyag-termelés fogalmát – folytatja a szövetség -,  pedig a valóságban egymás szöges ellentétei.

A bioüzemanyag előállításhoz műtrágyát, növényvédőszert és adott esetben genetikailag módosított növényeket használnak, amit az ökológiai gazdálkodás tilt.

Hozzátették: születtek olyan tanulmányok is, magasabb színvonalon, amik azt mutatják, hogy ökológiai gazdálkodással 10 milliárd embert is el tudna tartani a Föld.