A bükki füvesember tette le a gyártóegység alapkövét

Szabó György gyógynövényszakértõ, a „bükki füvesember”. MTI Fotó: Komka Péter

Új gyártóegység építésébe kezd a gyógynövényes készítményeket előállító bükkszentkereszti Pharmaherb Kft. annak érdekében, hogy a belföldi és az egyre növekvő külföldi igényeket is ki tudja elégíteni. A létesítmény alapkövét csütörtökön tették le a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen.

Lopes-Szabó Zsuzsanna, a kft. ügyvezető tulajdonosa elmondta: az 585 négyzetméter alapterületű logisztikai központ első eleme annak a csaknem 400 millió forintos beruházásnak, amely a tervek szerint 2020-ra készül el, az új épületkomlexumban feldolgozó-, csomagoló üzem és irodák lesznek.

A beruházáshoz az Irinyi programban – 50 százalékos támogatottsággal – a kormány is hozzájárul, mivel a hátrányos helyzetű régióban “égetően szükséges” a helyi vállalkozások támogatása, amelyek munkalehetőséget nyújtanak a lakosságnak – tette hozzá.

Balról jobbra: Török Dezsõ, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyûlés elnöke, Lopes-Szabó Zsuzsa fitoterapeuta, a Györgytea Kft. ügyvezetõje, mellette édesapja, Szabó György gyógynövényszakértõ, a „bükki füvesember” és Jámbor Flórián polgármester. MTI Fotó: Komka Péter

A Pharmaherb Kft. teljes egészégben családi vállalkozás, amely eddig kizárólag önerőből fejlesztett. A község legnagyobb munkaadója és egyben adófizetője a Szabó György (a “bükki füvesember”) nevéhez fűződő vállalkozás, amely szinte csak helybélieket alkalmaz, jelenleg negyven embert, akiknek a száma a beruházás befejezése után 5-10-zel nőhet.

A beruházásra egyrészt azért volt szükség, hogy a növekvő belföldi igényeket ki tudják elégíteni, másrészt, hogy éljenek azokkal az export-lehetőségekkel, amelyeket az eddigi kapacitáshiány miatt vissza kellett utasítaniuk – mondta Lopes-Szabó Zsuzsanna az MTI beszámolója szerint.