A cégvezető mindent visz

A hazai KKV-ék jórészénél nemcsak a minőségi munkaerő, hanem a profi menedzsment hiánya is jelentős gondot okoz – derült ki a Budapest Bank üzleti rendezvényén.

A hazai kis és középvállalkozások sérülékenységét jól mutatja, hogy 95 százalékukat egy személy, az aktuális cégvezető irányítja, aki legtöbbször maga a tulajdonos is egyben – fejtette ki felmérésük alapján Szendrői Gábor, a Concorde MB Partners ügyvezetője. Az egyszemélyi irányításra jellemző, hogy ő hozza meg a stratégiai döntéseket, alakítja ki az árakat, a készletezés mértékét, a finanszírozást valamint a kötelezettségek rendezetését és sorrendjét, sőt még a HR kérdésekben is ő dönt. Az ilyen cégeknél – amelyek között a több milliárdos forgalmúak sem ritkák -, ezért is látványosan érződik a menedzsmenti döntéshozatal hiánya. Annak ellenére, hogy közülük több vállalkozásnál megfelelően kiépült a szervezeti struktúra – önálló osztály például a pénzügy, a kereskedelem, a logisztika, a marketing -, de ezeknek a területeknek a vezetői nem rendelkeznek megfelelő döntési kompetenciával.

Szendrő Gábor szerint a jól fizetett, megfelelő kompetenciával felhatalmazott szakemberek nyilván drágák, vagyis alkalmazásuk hiánya, rövid távon még a profit növeléséhez is hozzájárulhat. De például a banki finanszírozás oldaláról már lényeges szempont az adott vállalkozás mögött álló valódi “sztori” és a hosszútávú fenntarthatóság megléte. Arról nem is beszélve, hogy a vállalkozás esetleges eladáskor késő már elkezdeni azokat a változásokat, amelyek az egyszemélyes irányítás után is biztosítják a cég hatékonyságát, finanszírozhatóságát, a dolgozói elégedettséget, összességében a cég értékének megőrzését – amit egy hatékony menedzsment stabilabban tud garantálni. Mindezek után nem véletlen – fejtette ki a szakember -, hogy Magyarországon, az egy vállalatokon belüli egy főre eső hozzáadott érték mértéke még mindig egyharmada az EU-s átlagának.