A diákhitel átvállalásáért kapjon adókedvezményt a munkáltató

A HÖOK további tárgyalásokat sürget

Maradjon továbbra is adómentes a diákhitel törlesztéséhez nyújtott munkáltatói juttatás – szólítja fel a kormányt a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK).

Gulyás Tibor, a HÖOK elnöke az MTI-hez eljuttatott közleményében kéri, fontolja meg a kormányzat a hallgatók érveit a béren kívüli és egyéb kedvezményes juttatások rendszerének átalakításánál.

Emlékeztetett rá: a kormány a törlesztő diákhitelesek terhein kívánt könnyíteni azzal, hogy 2018-tól adómentessé tette a munkavállaló diákhiteleseknek azt a pénzbeli juttatást, amelyet megállapodásuk alapján a jövőben a munkáltató fizethet a munkavállalónak diákhitel törlesztésére.

Álláspontjuk szerint ez az intézkedés a fiatalok és a munkáltatók szempontjából is hasznos volt, népszerűségét és hosszú távú fenntarthatóságát munkaerőpiaci felmérések igazolják. Az adókedvezmények rendszerén keresztül az állam fontos társadalompolitikai célok megvalósulását segíti elő, ebbe a körbe tartozik a fiatal munkaerő megtartása és felvett hiteleinek mielőbbi törlesztése – hangsúlyozta a hallgatói vezető.

Ezért javasolják – tette hozzá Gulyás Tibor -, hogy a törvénytervezetről a következő hetekben egyeztessenek a munkaerőpiac szereplőivel, és a megbeszéléseken fontolják meg a véleményüket.