A jégtől félnek leginkább a gazdák: itt a megoldás

A Jéger ingyen hoz biztonságot a termelőknek

A jégkár okozza a növénytermesztőknek a legtöbb problémát – derült ki a Groupama Biztosító legutóbbi felméréséből. A kifizetett kártérítések a mezőgazdasági biztosítási káresemény bejelentések  80%-ában a jégkár miatt történnek.

Tavaly a biztosító közel 3 milliárd forintot fizetett ki jégkárra, ez 45%-is növekedés 2016-hoz képest. Az összes biztosítót tekintve ez az összeg 9 milliárd forintot volt.

Megmenekülünk a jégesőtől?

Jó hír viszont a növénytermesztőknek, hogy májusban elindult a Nemzeti Agrárkamara jégkármentesítő programja. Az Európában egyedülálló rendszer kiépítése 2 milliárd forintba, üzemeltetése 1,5 milliárdba fog kerülni évente. A szomszédos országokban is nagy érdeklődést kiváltó technológiát és struktúrát a Vidékfejlesztési Program 1,8 milliárd forinttal támogatta, a fenntartási költségeket az országos jégeső-kár keretből biztosítják majd.

A bizonyítottan hatásos technika lényege az ezüst-jodid molekulák felhőkbe juttatása rakétás injektálással, de leginkább talajgenerátoros megoldással, ez ugyanis fajlagosan a leginkább kifizetődő. A Jéger névre hallgató rendszer központja Budapesten lesz, ahonnan a generátorok üzemeltetőit irányítják majd.

Az Országos Meteorológiai Szolgálattal szorosan együttműködve optimális esetben három óra kell a hatásos beüzemeléshez, így helyi zivatarok kialakulásakor nem tud hatásosan működni.

A biztonság mellett többszörös megtakarítást hoz

A hazánkban már NEFELA néven működő az 1990-es évek elejétől  három dél-dunántúli megyében működő rendszer tapasztalatai szerint 1 forint ráfordítással 32-33 forintnyi kár előzhető meg. És akkor még a jégverés kapcsolódó, egyéb károkozásairól – lakóépület, kiskert, stb. – nem is beszéltünk.

A Jéger bevezetése a gazdálkodóknak nem kerül pénzbe: az országos kárenyhítési alapból finanszírozzák.