A joghallgatók már a fesztiválokra is kiviszik a pénzügyi tudást

Van még mit tenni a pénzügyi jogász képzésben

Tüttő Péter, az ELSA magyarországi elnöke

Abban nincs újdonság, hogy a pénzügyi tudatosság Magyarországon igen gyenge lábakon áll. Ezt ismerték fel azok a jogi egyetemisták is, akik a világ legnagyobb, független, joghallgatókat tömörítő szervezete, az ELSA keretében kívánnak ezen változtatni.

– Az ELSA Hungary tavaly, a budapesti és a vidéki helyi szervezeteivel, valamint a Pénzügyi Békéltető Testület (PKT) és a Magyar Nemzeti Bank Oktatási Igazgatóságának szakmai segítségével mérte fel a magyarországi jogi karokon a pénzügyi jogi oktatás helyzetét – elemez Tüttő Péter, az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának harmadéves joghallgatója az European Law Students’ Association (ELSA) magyarországi szervezetének elnöke.

Kifejtette: felmérésük eredménye annak ellenére nem volt túl rózsás, hogy sehol sem kívánták minősíteni az oktatás színvonalát. Az viszont egyértelműen kitűnt, hogy a magyar pénzügyi jogász oktatásban nincs egységes tudás: azt tapasztalták, hogy ahány magyar jogi kar, annyiféle tanterv szerint folyik a képzés. Ráadásul van, ahol erre a másodéveseknél, míg másutt a negyedéveseknél kerül sor. A legnagyobb gond talán mégsem ez, hanem az, hogy mivel az oktatás két szemeszteres, vagyis egy éves, pont a diákok szakmai előmenetelét leginkább érintő gyakorlati tapasztalatok megszerzésére nem marad idő.

– Mindezek után, a felmérés eredményeit, valamint az MNB által becsatornázott munkaerő piaci igényeket is figyelembe véve alakítottuk ki azt az újfajta, gyakorlatorientált koncepciót, amit az egyetemi tananyag kiegészítéseként javasolunk megtanulni, az általunk, az MNB, a PKT és piaci szereplők – köztük üzleti tanácsadók és ügyvédi irodák -, bevonásával tartott órákon.

A program egyik első elemeként tavaly ősszel került megrendezésre az a Kreatív Pénzügyi Esetverseny, mely a PBT, illetve másik támogatójuk, a KPMG praxisán alapuló, a valóságban megtörtént eseteket adott versenyfeladatként a résztvevő joghallgató csapatoknak. Akiktől az így felvetett problémákra vártak kreatív, ügyfélközpontú megoldásokat, a tényleges tárgyi jogi tudás megkövetelése nélkül, a képességekre és hozzáállásra építve. A zsűri segítségével az első fordulóban a pénzügyi fogyasztóvédelem körében, majd pedig egy több országon átívelő adótanácsadási kérdésben kellett „ügyfeleiket” – a zsűri tagjait – kiszolgálniuk.

Tüttő Péter szerint a verseny megtartásával nemcsak a sokak szerint száraznak tartott pénzügyi jog hallgatóbarát bemutatására nyílott mód, hanem a résztvevők személyes készségeinek fejlesztésére is (mint amilyen a problémamegoldás, az ügyfél kommunikáció, a csapatmunka). Mindez pedig hozzájárulhat ahhoz, hogy a hallgatókat és az adott  területek legnagyobb munkáltatóival összekötve, a résztvevők gyakornoki pozíciókon keresztül is lehetőséget kaphassanak az olyan, kevésbé klasszikus jogászi karrierutak kipróbálására, mint amilyen az adótanácsadás vagy éppen a pénzügyi békéltetés.

A European Law Students’ Association a világ legnagyobb, független, joghallgatókat tömörítő szervezete, mely jelenleg 43 ország, több mint 300 egyetemén van képviseltetve. 1981-ben alakult meg a joghallgatók közötti nemzetközi együttműködés céljából és napjainkban Európa-szerte körülbelül 40 000 tagja van. Magyarországon helyi szervezetek Budapesten, Pécsen, Győrött és Szegeden működnek a jogi karokon, az ezeket átfogó országos ELSA Hungary koordinálásával. Az ELSA a hazai és nemzetközi programjain keresztül az egyetemi lehetőségeket kiegészítve a modern igényeknek megfelelő, gyakorlati képzéseket nyújt a joghallgatóknak.

– Miután a kezdeményezést útnak indítottuk, azt is célul tűztük, hogy a pénzügyi ismeretek keretében nem kizárólag a joghallgatókat szeretnénk elérni – tette hozzá az ELSA elnöke. – Mert a pénzügyi ismeretterjesztés, a pénzügyi tudatosság társadalmi szinten is rendkívül fontos, nemzetgazdasági szinten kezelt terület. Gondoljunk csak bele a pénzügyi szolgáltatások tudatos választása, használata, a hitelek, biztosítások, a pénzügyi tervezés már mid-mind olyan terület, mely a diákszervezetek célközönségét a fiatal, egyetemista generációt is komolyan érintik. Intézményi támogatók segítségével pedig arra is kiváló lehetőség mutatkozik, hogy kezdeményezéseinkkel egy olyan generáció oktatásában vegyünk részt, akik remélhetőleg már körültekintően, objektíven, a releváns tények ismeretében, egyszóval tudatosan fogják kezelni pénzügyeiket. Ugyanakkor azt gondolom, felelősségünk is, hogy az ilyen lehetőségekben részt vegyünk, mert a diákszervezetek jelentik azt a csoportot a felsőoktatásban, akik a legjobban le tudják vinni az ilyen üzeneteket hallgatótársaikhoz. Ezt a képességet pedig egyre többen kezdik felfedezni és kiaknázni: nézzük csak végig hány cég alakít ki junior munkaerő-toborzással kapcsolatos együttműködéseket diákszervezetekkel.

Természetesen a lehetőségek és diákszervezeti működésük behatárolja azt a területet és azt a célközönséget, akik számára a leghatékonyabban tudnak „kampányolni” – magyarázza a Tüttő Péter – de a keretek szélesítésére törekedve ezért a generációjuk tagjait már az oktatási intézményeken kívül is igyekeznek megszólítani. Éppen ezért a nyári fesztiválokra is elmennek, ahol a legközvetlenebb kapcsolatépítésre kerülhet sor. Budapesti szervezetünk például már évek óta sikeresen vesz részt a Sziget Fesztiválon a különböző jogi ismeretterjesztő programokkal. Idén pedig a pénzügyi tudatosságot zászlajára tűző kampányukat az EFOTT Fesztiválon fogják megszervezni, ahol a hazai közepes méretű fesztiválok közül még mindig túlnyomó többségben hazai közönség van jelen.

– Mivel minél több embert szeretnénk elérni, ezért a munkánkhoz is minél több partnerrel alakítunk ki kapcsolatot – magyarázza az ELSA elnöke. – Kampányunkban több nemzetközi diákszervezettel más tudományterületekről is együttműködünk, ami azt is megmutatja, hogy ez a téma mennyire szerteágazó és fontos mind a jogi mellett például a közgazdasági, de akár mérnöki vagy más egyéb területeken is.