A kínai egyetemisták mentik meg az amerikai felsőoktatást?

A kínai egyetemisták mentik meg az amerikai felsőoktatást? AzÜzlet.hu
a BBC illusztrációja

Már második éve majd 10 %-kal csökken az amerikai egyetemekre beiratkozó külföldi hallgatók száma, ami elég érzékenyen érintette azt a felsőoktatási szektort, amely önmagában 42 milliárd dollárral (33 milliárd fonttal) járul hozzá az Egyesült Államok költségvetéséhez.

A tavalyi csökkenést Simon Marginson oxfordi professzor a negatív trend okát migráns ellenes nyilatkozatokban, valamint a tanulóvízum szigorításában látja.

Az International Institute of Education BBC által idézett, éves adatokat összesítő vizsgálataiból az rajzolódott ki, hogy a megkérdezettek távolmaradásában egyaránt szerepet játszanak politikai, gyakorlati és anyagi szempontok.

Sok esetben arra hivatkoztak, hogy „nem érzik biztonságban magukat az USA-ban”, illetve, hogy magasak a tandíjak, de voltak akik úgy fogalmaztak, hogy „nem látják őket szívesen az Egyesült Államokban”. A legnagyobb visszaesés a korábban Indiából, Mexikóból, Dél-Koreából és Szaúd-Arábiából érkezett tanulók körében mutatkozott meg, egyre kevesebben választják Amerikát a továbbtanulás céljából az Egyesült Királyságból, Németországból és Franciaországból is. Jelenleg már Iránból is több hallgató érkezik az amerikai egyetemekre mint Angliából, olvasható ki a számadatokból.

A felmérés azt is megállapítja, hogy még nagyobb lett volna a csökkenés, ha a kínai tanulók is más kontinenst választanak, de nem így történt.

2000 és 2018 között a korábbi 60.000-ről 360.000-re ugrott a kínai egyetemi hallgatók létszáma az amerikai egyetemeken, azoknak is a tudományos, technológiai, matematikai valamint üzleti fakultásain. Ami dollár milliárdokkal gazdagítja az amerikai felsőoktatás kasszáját.

Marginson profsszor éppen ezért arra figyelmeztetett a BBC interjúban, hogy katasztrofális lenne, ha bármely, a két ország közti politikai vagy gazdasági ellentét megállítaná a kínai diákok Amerikába áramlását.

Megkérdezte az Egyesült Államok oktatási és kulturális államtitkárát, Marie Royce-t, aki a kutatási eredményekkel homlokegyenest ellenkezően azt nyilatkozta, hogy óriási menyiségben érkeznek külföldi egyetemi hallgatók az USA-ba.

„Ezzel is azt üzenjük a világnak, hogy a nemzetközi oktatási rendszerünk erősebbé teszi az országunkat – fogalmazott az amerikai politikus a BBC kérdésére válaszolva.