A pénz világa – három földrészen kiállítva

Az, hogy a pénznek mekkora hatalma volt a történelem folyamán és mekkora van ma is, nem kell bizonyítanunk. Ezért is különleges élmény ellátogatni a pénz szentélyének számító nemzeti bankok pénzmúzeumaiba, amelyekből néhány leg-et mutatuk be. Amerikától Európán át Ázsiáig.

Egymillió dollár előtt szelfizhetünk

A Chicago-i Pénz Múzeum (Chicago FED Money Museum). A Chicago FED egyike az Egyesült Államok jegybankját megtestesítő, 12 regionális pénzintézetből (Reserve Banks) valamint a Kormányzó Testületből álló, Federal Reserve Systemnek. Területi jogköre a Federal Reserve 7. kerületére (Seventh Federal Reserve District) terjed ki: Iowára, továbbá Illinois, Indiana, Wisconsin és Michigan államok egy részére. A Graham, Anderson, Probst és White építészek tervei alapján, 1922-ben épült, több mint 90 000 négyzetméteres, 14 szintes banképület első emeletén található a Pénz Múzeum, amelyet 2001-ben nyitottak meg a látogatók előtt.

Minden év egyik októberi hétvégéjén  a Chicago Nyitott Ház (Chicago Open House) elnevezésű rendezvény keretében reggel 9-től délután ötig megnyitják a nagyközönség előtt a Nagy Aulát is. Az impozáns belmagasság a márványoszlopokkal és a kristály csillárokkal együtt, elbűvöli a látogatókat. A múzeumlátogatás során megkereshetjük az egykor a falak egyikébe elrejtett pénzérmét, fotózkodhatunk a százas kötegekben összerendezett egymilliónyi dollár előtt, vagy az üveggel lefedett pénzzel teli akna fölé lehet állni, ami egykor a liftet szolgálta ki. A látogatók emlékbe dollárzúzalékot kapnak, ami a forgalomból kivont papírpénz környezetbarát felhasználási módja.

A kiállításokon valamint az interaktív kijelzőkön, valódi, korabeli pénzérméken és leleteken keresztül mesélik el az USA dollár történetét a látogatóknak. Olyan kincseket mutatnak be, mint a gyarmati korszakból megmaradt fenyőfás shillingek, valamint az Amerikai Polgárháború ránk maradt bankói. Játékokon és interaktív bemutatókon vállalhatjuk magunkra az Egyesült Államok Jegybankjában, a Federal Reserve-ben létező megbízatásokat és felelősségi köröket; „A FED Rád vár” című kiállításon pedig egy pénzügypolitikai döntéshozatal részeseként próbálhatják megmenteni a nemzetgazdaságot a látogatók. A kifizetések gördülékenységét kell biztosítani azzal, hogy eldöntjük, mit kell bezúzni és mit nem, illetve egy titkos ügynök bőrébe bújva, megelőzhetjük a pénzhamisítást. A „Bankár Próba” elnevezésű játékban egy bankigazgató szemszögéből ismerhetik meg az érdeklődők a FED szerepét az amerikai bankok zavartalan, egyszersmind biztonságos működésének a lehetővé tételében. Az egész múzeum virtuálisan is bejárható, itt.

Alexander Hamilton

Az intézmény külön kiállítást szentelt Alexander Hamilton életének, aki megannyi újítása egyikeként, más alapító atyákkal együtt, létrehozta az Egyesült Államok központi bankját (Bank of United States), a Federal Reserve elődjét. Neki tulajdonítják a jelenlegi, a nemzetgazdaságra építő, a stabil valuta, valamint a hitelezés alappillérein nyugvó pénzügyi modell megalkotását. A  híres bankár személyesen vett részt az öt valamint a ritka a két dolláros bankó, továbbá az aranyrudakat megtestesítő 1000 dolláros arany okmányok megalkotásában.

Lin-Manuel Miranda zeneszerző a „Hamilton” című musical-ben vitte színpadra a pénzügyi zseni életművét, a darabot pedig tavaly novemberben tűzte műsorára a chicago-i  CIBC Színház.

A csoportos látogatásra ezen a linken lehet bejelentkezni. Cím: 230 S. LaSalle St. Chicago  Nyitva hétfőtől – péntekig, a banki szünnapok kivételével 8:30-tól 17:00 óráig. 15 fős, vagy annál nagyobb csoportoknak vezetett túrákat szerveznek. Kisebb csoportoknak naponta 13:00 órakor tartanak egy bemutatót.

Egymilliárd jennel súlyzózhatunk

A Japán Nemzeti Bank Pénz Múzeuma (Currency Museum of the Bank of Japan) A teljes nevén a Japán Nemzeti Bank Pénzügyi és Gazdasági Kutatóintézete nevet viselő múzeum, a japán jegybankkal szemben, Tokió belvárosában várja a japán fizetőeszköz története iránt érdeklődőket. A múzeum 1985 novemberében – három évvel a japán jegybank fennállásának 100. évfordulója után – nyitotta meg a kapuját a látogatók előtt, mégpedig az Edo-kor és a Meidzsi restauráció pénztárcáit bemutató tárlattal. A pénztörténeti gyűjtemény elsősorban a Keibun Tanaka japán numizmatikus által létrehozott Sempeikan Gyűjteményre épül. Ennek felbecsülhetetlen értékű tárgyai között éppúgy megtaláljuk a Japán ókorától a modern koráig ívelő pénztörténet érméit és bankóit, mint megannyi más kelet-ázsiai ország(jelentős részben Kína) különleges fizetőeszközeit, egyszersmind a pénzkereskedelemhez kapcsolódó számos más történelmi emlékét.

A gyűjtemény neve arra a múzeumra utal, amelyből a II. Világháború után átkerült a kollekció a Japán Nemzeti Bankba adományként, hogy pótolni tudják a világégés alatt elszenvedett veszteségeit. A kiállításon azt is megtudhatjuk, hogy a jelenlegi japán jegybank az Edo-kor  egykori pénzverdéjének a helyén áll, ahol a Sogunátus arany pénzérméit verték. Az ókori tárlaton nem csupán a késői VII. századtól vert pénzérmékkel, továbbá a pénzt helyettesítő árucikkekkel ismerkedhetünk meg, de gazdagon illusztrált, páratlan leletegyüttesek vezetnek végig egészen a korai XVII. századig, amikor már a falvakban is elterjedt a pénzhasználat. Szintén gazdag és informatív tárlat mutatja be a jen és a jegybank történetét, sőt még egy egymilliárd jent tartalmazó dobozt is megemelhetnek a vállalkozó szellemű látogatók. Mint ahogy a gyerekek sem maradnak ki a szórakoztató foglalkozásokból, amelyek sorában akár bélyeget is nyomtathatnak. A kiállítás a világ minden, forgalomban lévő valutájának bemutatásával zárul.

Cím: 1-3-1 Ninonbashi Hongokucho, Ohuo-Ku, Tokyo 1030021. Nyitva: 09:30-tól 16:30-ig (16:00 órától már szünetel a beléptetés), kivéve a hétfőt ha nem számít ünnepnapnak, valamint az Újévi Ünnepeket december 29- január 4-ig. A belépés ingyenes, de 20 fős, vagy népesebb csoportnak előzetesen regisztrálni kell. Tárlatvezetést csak japán nyelven biztosít a múzeum. Előzetes bejelentkezéssel előre egyeztetett időpontokban, a Japán Nemzeti Bankot is megnézhetik a múzeumlátogatással összekötve. A múzeum akadálymentes, mozgássérülteknek kerekesszék áll a rendelkezésükre, valamint a vakvezető kutyák bejutása is biztosított. További információk itt érhetők el.

 A 40 ezer aranyrúd háza

A Bank of England Pénz Múzeuma (Bank of England Money Museum) Az 1694-ben alapított Bank of England épületében – amely alatt három szint mélységben a világ harmadik legnagyobb aranyrúd készletét tárolják – ez a múzeum felejthetetlen élményeket kínál látogatóinak. Az interaktív tárlatokon megtudhatjuk, miért kezdett az emberiség papírpénzt használni, és hogy lehet megnehezíteni a bankók hamisítását. Átfogó képet kapunk a Bank of England működéséről, nemkülönben arról, hogy a tevékenységével az intézmény milyen hatást gyakorol a napi életünkre. Nem csak azt mutatják be, hogy mit tesz a pénzintézet az árpolitika stabilitásáért, hanem azt is, melyek az ismertető jelei egy pénzügyi rendszer biztonságos működésének. A múzeum szívének és lelkének tartott „Stock Office” a bank 200 évvel korábbi, élethű állapotát mutatja meg. Ennek közepén azért fogadja a látogatót egy hatalmas stilizált bárka, mert a múzeum üzenete szerint az árak stabilitásának megtartása egy hajó kormányzásához és irányban tartásához hasonlítható. Ezt a látogató rögtön ki is próbálhatja egy interaktív játék keretében.

S amíg a „Modern Gazdaság” című tárlaton még csak hallunk a három szinttel lejjebb tárolt 40.000 aranyrúdról, egyszersmind azok jelentőségéről, a „Rotundában” már kézbe foghatunk, megemelhetünk egy valódi aranyrudat, sőt szelfizhetünk is vele. A „Banknote Gallery”ben ( Bankó Kiállítás) és az „Early Years”(Korai idők) tárlaton megismerkedhetünk a papírpénz koronkénti változásaival, 300 év történelmi távlatát átívelve, de azt is nyomon követhetjük, hogy kik és hogyan alakították a Bank of England történetét az idők során. A pénztörténeti időutazásunkon láthatjuk magának az épületnek a változásait, külön érdekességként pedig bepillantást nyerünk a pénzjegy tervezés kulisszatitkaiba. A Bank of England Pénz Múzeumának tárlatai már 7 éves kortól kínálnak gyerekbarát foglalkozásokat.

Cím: Bartholomew Lane London EC2R 8AH. Nyitva: Hétfőtől-Péntekig 10:00 órától 17:00 óráig kivéve a banki szünnapokat. (Az utolsó beléptetés 16:30-kor). Zárva: December 24-től Január 4-ig. A belépés ingyenes. További információk itt érhetők el.

Pénzügyi „legek” között járva

Az Orosz Föderáció Pénz Múzeuma (Muzey Deneg) Bár a múzeum az Orosz Föderáció Igazságügyi Minisztériumának lajstromában szerepel, önmagát magánintézményként határozza meg, amely Alexander Pluschenkonak, az intézmény alapítójának a magángyűjteményére épül. Persze egy ekkora államban ez nyilván kevés lenne egy múzeum megtöltéséhez, éppen ezért e falak között a pénznélküli kereskedelem korától az Arany Horda időszakán keresztül, a Birodalmi Korok leletekben és vagyontárgyakban hihetetlenül gazdag pénztörténetét mutatják be a látogatók számára. Az ország történelméből eredően természetesen teljes részletességgel dolgozzák fel a tárlatok a modern monetáris kor látnivalóit, nemkülönben az Orosz Föderáció több mint 150 nemzetiségének pénzügyi kultúráját és annak történelmi emlékeit.

Az intézményben a bankjegytervezési tárlatot, sőt a pénztörténeti „legek” kiállítását is megtekinthetjük, példának okáért a világ legrégebbi bankjegyét, valamint a világ „legértékesebbjét” is, ami nem más, mint egy egymilliárd pengős magyar bankó 1946-ból. Bemutatják a széfek történetét és megismerhetjük az 1860-ban alapított orosz jegybank viszontagságos évszázadait is. A múzeumban interaktív kiállításokkal és 5 éves kortól érdekes gyerekprogramokkal várják a látogatókat.

Cím: Moszkva, Leningradszkoje sossze 59. a Moszkvai Folyami Hajózási Társaság (Moszkovszkoje Recsnoje Parohodsztvo) épületében Orosz Föderáció. Nyitva: a múzeumot jelenleg felújítják, de hétközben 10:00 órától 18:00 óráig fogadják a látogatókat. A belépés ingyenes, de tárlatvezetések még nincsenek. További információk itt érhetők el.

Emeljünk német aranyrudat

Bundesbank Pénz Múzeum (Bundesbank Geld Museum) A németországi Pénz Múzeum új, állandó, négy téma köré csoportosított pénztörténeti kiállítását 5 interaktív tárlaton tekinthetik meg a látogatók, audioguide segítségével is, körülbelül másfél óra alatt. Ez az öt tematika, a készpénz, a könyvelés, a pénzügy politika és a világ pénzügyei. A négy tematikus kiállításhoz 5 audiovizuális részleg kapcsolódik, amelyekben a pénzről magáról, a „pénz nyelvéről”, az inflációról, a Német Központi Bank történetéről, végül pedig az Európai Gazdasági és Monetáris Unióról nézhetnek meg filmeket, szerezhetnek információkat az érintőképernyős monitorokon, paneleken az érdeklődők. A múzeum központi tere egy 360 fokos nagy látószögű mozinak ad helyet, amely a „Pénzvilág” kulisszatitkait mutatja be. A kiállításokon természetesen itt is kézbe foghatunk és megemelhetünk egy igazi aranyrudat. A múzeum minden nap 90 perces ingyenes előadásokat és foglalkozásokat tart előzetes regisztráció alapján az ifjúságnak nemcsak német, de angol nyelven is.

Cím: 60431 Frankfurt am Main Wilhelm-Epstein-Strasse 14. Nyitva: Hétfő-Péntek 09:00-17:00; Vasárnap és ünnepnapokon 09:00-17:00. Meghosszabbított nyitva tartás, a „Zeigen und Sagen (Megmutatjuk és elmondjuk)”speciális kiállításon 2018.december 11, 2019.január 18., 2019.február 12. Zárva: Szombat; December 23-25 és 31., 2019. január 1.Belépés: ingyenes, audioguide segíti a látogatókat. Akadálymentes múzeum, vakokat és gyengén látókat kísérővel várnak. Naponta egy angol nyelvű tárlatvezetést tartanak. A csoportok minimálisan tíz, de legfeljebb 55 fősek lehetnek. Az előadások és a foglalkozások időpontjai: 09:00, 09:30, 10:00, 13:30 vagy 13:45. További információk itt érhetők el.

Évezredek pénzérméi között járva

Az Indiai Nemzeti Bank Pénzügyi Múzeuma ( Reserve Bank of India Monetary Museum) Abban az országban, amelyben az emberiség történelme során az elsők között – a Kr.e. 6.század körül – nyomtak már érmét, a Pénzügyi Múzeum az évezredeken keresztüli, sokszor változó politikai korszakokból fennmaradt, több mint 10.000 darabos rendkívül gazdag lelet együttessel várja a látogatókat a kezdetleges fémérméktől a papírpénzen át az aranyrudakig.

A múzeum – amely a maga nemében az első és egyetlen egész Indiában – azonban nem csak a múltat kívánja megőrizni, de küldetésének tekinti az Indiai-Óceán partvidék pénztörténeti kutatásainak ösztönzését is. Az alapanyagukat és formájukat tekintve is „ezer arculatú” indiai fizetőeszközök közül is külön tárlatot szenteltek a híres Indiai Hundi-nak, ami lényegében egyfajta váltó volt, és rendelkezett bizonyos összeg kifizetéséről két személy vagy vállalat között. Megismerkedhetünk az indiai bankók megannyi, napjainkban alkalmazott speciális biztonsági elemével, sőt láthatunk manapság is forgalomban lévő olyan papírpénzeket, amelyekre 15 indiai nyelvjárásban nyomtatták az értéküket.

Habár az európai fogalmak szerinti papírpénz nyomtatás csak a késői XVIII. században kezdődött az ázsiai szubkontinensen, színes történelmi tárlaton mutatják be az indiai pénzforgalom és pénzintézetek múltját is. A gyerekeket játékos pénzügyi vetélkedőkkel várják, az indiai papírpénz történetét bemutató multimédiás programjuk viszont minden érdeklődőnek szól.

Cím: Reserve Bank of India Amar Building (földszint) Sir Pherozesha Mehta Road, Fort Mumbai 400 001 Nyitva: Hétfő és a banki szünnapok kivételével kedd-péntek 10:45 – 17:15 A belépés díjtalan, speciális pénztörténeti emléktárgyak külön vásárolhatók 5 rúpiás egységáron. Pihenőszoba és vízvételi lehetőség áll a látogatók rendelkezésére értékmegőrzővel együtt. A csoportos látogatás előzetes regisztrációhoz kötött. További információk itt érhetők el.

Hazai pénzmúzeum kis szépséghibával

A Magyar Nemzeti Bank Látogatóközpontja a jegybanki tevékenységhez szorosan kapcsolódó területeket, fogalmakat és eszközöket mutatja be – írja a museum.hu. A központ látszólag távol eső témákat foglal magába, amelynek központi, összekötő eleme (mi más is lehetne?) a pénz. A kiállítás elsőként a pénz kialakulásával foglalkozik, a forgalomban lévő pénzállományt és azok biztonsági elemeit mutatja be, de helyt ad a világ minden tájáról érkezett – számunkra egzotikus – bankjegyeknek, emlékpénzeknek és egyéb különlegességeknek is.

A portál szerint Magyarország pénzeinek története Szent István denárjától kezdve a modern forintig az országban egyedülálló részletességgel kerül bemutatásra. A kiállított pénzek, amelyek közvetlenül kapcsolódnak egyes uralkodókhoz vagy történelmi eseményekhez és korszakokhoz, numizmatikai értékükön túl, történelmünk érdekes tükrét és illusztrációját adják. Az intézmény jellegzetessége az 1905-ben épült, Alpár Ignác által tervezett monumentális épület, amely minden apró részében, sarkában, szegletében szolgálja a jegybanki tevékenységet és díszíti az intézményt.

A Magyar Nemzeti Bank 1924-ben tartotta alakuló közgyűlését. Az intézmény XX. századi működése során számos történelmi kihívással nézett szembe, ilyen volt az önálló magyar jegybank és pénzügyi rendszer kialakítása, vagy az állam aranytartalékának megmenekítése a II. világháborúban. A banktörténeti rész ezt a témát eleveníti fel. A jegybank XXI. századi legfontosabb feladata az árstabilitás megőrzése és az euró magyarországi bevezetése. Az interaktív monitorok segítségével kiszámolhatjuk a tojás árának változását az elmúlt években, vagy biztonsági elemeiből összeállíthatjuk az eurót. Vajon az ólom vagy az arany a nehezebb? Hogyan lehet “saját” érmét verni? Ezekre a kérdésekre is választ kapnak a látogatók a kiállítás megtekintése során.

A központ előadóterme a jegybank legfontosabb tevékenységeiről és a pénzügyi alapfogalmakról szóló előadásoknak biztosít fórumot. A vetítőteremben színes rövidfilmek sugárzásával vezetjük be látogatóinkat az MNB és a pénzügyek világába. A csaknem 80 000 kötetes szakkönyvtár egyedülálló magyar- és idegen nyelvű gyűjteménnyel rendelkezik, legfőképp a makroökonómia, a bank- és pénzügy területén. Olvasóterme szakmai folyóiratokkal, a külföldi jegybankok és nemzetközi szervezetek kiadványaival, online katalógusokkal, kézikönyvtárral és Internetezési lehetőséggel várja az érdeklődőket. A Magyar Nemzeti Bank – többek között – a Látogatóközpont kiállításával és szolgáltatásaival is hozzá kíván járulni a magyar pénzügyi kultúra fejlesztéséhez és széleskörű elterjesztéséhez.

Az intézmény jelenleg nem látogatható!