Szegényedő leggazdagabbak

Mark Zuckergberg a hatodik a 'gazdagsági listán'

A Bloomberg Milliárdos Indexe szerint a világ leggazdagabb emberei az idén idáig vagyonuk 2 %-át vesztették el.  Veszteségük 103 milliárd dollár – jelenti a Bloomberg hírügynökség.

Márpedig arra a Bloomberg Milliárdos Indexe (BMI)  naponta rangsorolja a világ legtehetősebb polgárait. A számításokat a minden egyes milliárdosnál lefuttatott  nettó vagyonérték elemzés alapján végzik el, az adatokat pedig New Yorkban naponta, a tőzsdezárás után frissítik.

A ranglistát október 10-i állás szerint Jeff Bezos amerikai üzletember, az Amazon alapítója és vezérigazgatója vezeti 154 milliárd dollárral, mögötte Bill Gates a második 98,4 milliárddal, Mark Zuckergberg „csak” a hatodik 62,6 milliárdos vagyonával. Az első 500-ban jelenleg magyar milliárdos nem szerepel a rangsorban.

A hírügynökségi tudósítás külön figyelmet szentel a BMI listán jelenleg 73. helyen álló, de Szaúd-Arábia leggazdagabb embereként számon tartott Alwaleed bin Talal Al Saud hercegnek, akire az elemző szerint mostanság rájár a rúd. A szaúdi herceg vagyona ugyanis 15,2 billió dollárra fogyatkozott, ami a legalacsonyabb érték azóta, amióta 2012 áprilisában az arab előkelőség felkerült a listára.

Szaúd-Arábia leggazdagabb embere, Alwaleed bin Talal Al Saud herceg. Forrás: Bloomberg

Mint ahogy a herceg környezetéből a hírügynökséghez eljutott  e-mailből kiderült, az idei év első három negyedévében elkönyvelt 760 millió dolláros veszteséget olyan „finom hangolások”-nak tudják be, amelyek a nyilvános részvénykereskedések során, továbbá a szorosan hozzáköthető érdekeltségeknél, valamint a szaúdi ingatlan cégeinél történtek.

Példának okáért abban a tranzakcióban,  amikor az amerikai Lyft Inc. sofőrszolgálatban lévő részesedését Alwaleed bin Talal Al Saud eladta a portfóliója ékkövének számító Kingdom Holding Co.-nak.

E vállalkozás részvény árfolyama ugyanis már tavaly novemberben nagyot zuhant, amikor a herceget korrupció gyanújával váratlanul letartóztatták a szaúdi hatóságok. A gazdasági zászlóshajójának tartott vállalkozás – amiben Alwaleed 95%-os részesedéssel bír -, a Bloomberg szerint azóta sem állt talpra.  83 napos fogvatartásából kiszabadulva, a szaúdi milliárdos egy tucatnyi herceg, miniszter és magasrangú tisztviselő körében szűkszavúan csak annyit közölt a nyilvánossággal, hogy a hatóságokkal megkötött egyezség értelmében feltétel nélkül bocsátottak szabadlábra.