Adathalászat: most a NAV nevében próbálkoznak a csalók

Csalók küldenek a NAV nevében hamis elektronikus leveleket, hogy adó-visszatérítésre hivatkozva személyes ügyféladatokat szerezzenek meg – figyelmeztetett a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

A NAV arra kér mindenkit, hogy ne adják meg személyes adataikat, mert az ebből származó károkért nem vállalnak felelősséget.

A közlemény szerint az emailekből az ügyfeleket egy hivatkozásra kattintva vezetik át egy oldalra, ahol személyes adatai mellett bankkártyaadatokat is kérnek a csalók.

A NAV soha nem kér emailen bankszámlára, vagy bankkártyára vonatkozó bizalmas adatot,

a hivatal ügyfélkapun keresztül, illetve postán, adószámla-kivonaton értesíti az adózókat, ha túlfizetésük van – hangyúlyozták.

Az ügyben tucatszám érkeztek bejelentések a NAV-hoz, ezért a további visszaélések megakadályozása érdekében a NAV együttműködik a hatóságokkal.

Mint korábbi cikkünkben írtuk, az utóbbi időben Magyarországon is mindennapossá vált az internetes adathalászat, ami a bankszámlákat is érintheti. A veszély pedig az, hogy ezek a támadások már olyan élethű imitációk, amelyek tökéletes megtévesztést tudnak elérni.