Alig lesz az idén kajsziból pálinka

A korábbinál kevesebb pálinkával és természetesen közvetlen étkezési  kajszival kell beérnünk az idén. Gyenge kajszibaracktermés várnak ugyanis a szakemberek a fagyok miatt. Az átlagos 30 ezer tonnás termésnek kevesebb mint felét takarítják be a gazdák. 

A Fejér megyei Tordasi Fajtakísérleti Állomáson tartott kajszi fajtabemutatón hangzott el,  ahol ismertették, hogy a legjelentősebb károk a Nyugat-dunántúli és Dél-alföldi régióban keletkeztek. Itt teljes mértékben megsemmisült az idei kajszibaracktermés. Ugyanakkor az Agrárkamar és az élelmiszerbiztonsági hatóság szakértői azt is elmondták, hogy a szezonban, más gyümölcsökhöz hasonlóan, a kajszi is két héttel korábban érett, így kis mennyiségben már június közepétől elérhetők voltak a korai fajták.

A magyar kajszibaracktermés 70 százalékát az ipar használja fel, 30 százalékát értékesítik a friss-piacon. Magyarország az elmúlt években mintegy 3,5 ezer tonnát exportált friss kajsziból, amelynek jelentős része az osztrák és német piacra került.

A szakmai rendezvényen többek között bemutatták a piaci igények kiszolgálására alkalmas kajszifajtákat, az érdeklődők megismerhették a késői érésű, fagytűrőbb fajtákat és fajtaújdonságokat, valamint a legmodernebb művelési rendszerek nemzetközi tapasztalatait

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) rendezvényén ismertették: magyar kajszi legjelentősebb termőtája Borsod-Abaúj-Zemplén megyében van, ahol körülbelül ezer hektár kajsziültetvény található, ennek mintegy harmadán a gönci magyar kajszi fajtát termesztik. Nagyobb termesztő területek vannak még Bács-Kiskun, Fejér, Pest, Tolna, Somogy és Heves megyében.- olvasható a közleményben.