Amerikai rémálom: tűz után hóvihar, most Kansas államban van rendkívüli állapot

Kansas. Rendkívüli állapot a havazás miatt kép: azuzlet.hu / Forrás: The Wichita Eagle
Kansas - Forrás: The Wichita Eagle

Az amerikai Középnyugaton hóviharok dúlnak, Kansas államban a kormányzó rendkívüli állapotot hirdetett. Kalifornia már nem lángol. Itt 88 halottról tudnak.

Havazik Kansastól Chicagóig, hófúvások vannak Iowában és Missouriban, a hóförgeteg miatt Jeff Kolyer, Kansas állam kormányzója az állam egész területére rendkívüli állapotot hirdetett. A Nagy-tavak vidékén egyelőre csak hóriadót adtak ki, de hétfőig várhatóan rosszabbodik a helyzet. Ezeken a vidékeken vasárnap estig 25-30 centiméternyi hó esett. A meteorológusok előrejelzései szerint hétfőn ennél is magasabb hótakaró boríthatja a Középnyugatot.

Hóvihar miatt zártak be az iskolák  Kép: azuzlet.hu / Forrás: fineartamerica.com / Garry-McMichael
Hóvihar miatt zártak be az iskolák Forrás: fineartamerica.com / Garry-McMichael

A behavazott középső tagállamokban 14-15 millió ember él. A térségben vasárnap estig ezer repülőjáratot töröltek, további 3100 járat esetében nagy késésekre lehet számítani. Egyes légikikötőket lezártak és több államban zártak le fő közlekedési útvonalakat is.

Hétfőre a hóviharok elérték Indianát és Michigant, valamint az Egyesült Államok északkeleti partvidékeit is.
Kansasben, Nebraskában, Missouriban, Iowában főutakat zártak le, egyes vidékeken bejelentették, hogy zárva tartanak az iskolák és a közintézmények.

Kaliforniában viszont mindenütt sikerült megfékezni a tűzvészt. Az állam történetének legpusztítóbb tűzvészeként emlegetett katasztrófa 88 halálos áldozatot követelt és még mindig 249 az eltűntek száma – jelentette be a kaliforniai erdészeti és tűzvédelmi hivatal.

Észak_ Kalifornia - táj, ahol mindent elpusztított a tűzvész Kép: uzlet.hu / Forrás: resilince.org
Észak-Kalifornia – táj, ahol mindent elpusztított a tűzvész Forrás:resilince.org

A november 2-án fellobbant tüzekben Kalifornia északi vidékein mintegy 14 ezer lakóépület és további, több mint 5000 épület dőlt romba vagy égett porig, a Los Angeles környékén pusztító – és már szerdán megfékezett – tűzvésznek pedig három halálos áldozata volt, a lángok 1500 épületet tettek tönkre.

A szerda óta folyamatosan zuhogó eső a tűzoltók munkáját ugyan segítette, ám a mentést nehezítette. Több helyen is kisebb földcsuszamlások voltak, vasárnap a hatóságok áradások veszélyére figyelmeztettek.

A mentési munkálatok vasárnap is folytatódtak, a mentők, a tűzoltók és a különlegesen kiképzett kutyákkal dolgozó rendvédelmi erők tervszerűen fésülik át a tűzvész sújtotta területeket.

Az északi Butte megye seriffjének hivatala drónokkal készített felvételeket a katasztrófa helyszíneiről, az elpusztult vagy “csak” erősen károsodott településekről, az úthálózatról, és az illetékesek azt remélik, hogy az így készült részletes felvételek értékes információkkal segítik majd a mentésben dolgozókat.