Nem elég a Brexit, a briteknek az angol vb-menetelés sem hozta a remélt jót

Habár a bronzmeccset elbukták az angolok az oroszországi labdarúgó-világbajnokságon, a háromoroszlánosok rég nem látott jó eredménye a brit gazdaságnak is jót tett. Igaz, a Bank of England szerint a harmadik hely még a Brexit okozta gazdaságlassulást is megállíthatta volna, de ennyire azért kevesen voltak optimisták.

Az elmúlt hetekben a brit közgazdászok az angol válogatott menetelése kapcsán egyre bizakodóbbá váltak, akadtak hangok, amelyek vb-győzelem esetén óriási gazdasági lökést prognosztizáltak – írja a Guardian. Ezek az álmok szerdán ugyan szertefoszlottak, a szigetországiak azonban még reménykedtek abban, hogy szombat délután Anglia megszerzi a bronzérmet Belgium ellen. Ami amellett, hogy az angol labdarúgás történelemkönyvében új fejezetet nyitott volna, a brit gazdaságra is – az addig sikeres vb-meneteléshez hasonlóan – kedvező hatást gyakorolhatott volna.

Persze az angol válogatott szereplése körüli eufóriából elsősorban a vendéglátóipar húzott hasznot. A kutatások szerint szerdán, az angol-horvát elődöntő alatt mintegy 10 millió korsó sörrel több fogyott a bárokban az átlagosnál, azaz 30 millió fonttal kerestek többet a pubok tulajdonosai. De a jó szereplés miatt a pezsgőeladás is nőtt Angliában.

Ugyanezt támasztja alá a Barclaycard mérése, amely azt mutatja, hogy az angolok első vb-meccse során – amelyet a tunéziaiak ellen vívtak – a harmadával nőtt a pubok forgalma.

Ám nemcsak az alkohol fogyott szépen a szigetországban a focivébé ideje alatt, hanem a szurkolói kellékek is, amelyek közül – akárcsak Németországban – Angliában is a mezek a legkelendőbbek. Szintén népszerű ruhadarab a helyi szurkolók körében az öltöny mellény, amit azért vásároltak hatalmas mennyiségben a mókás kedvű drukkerek, mert az angol szövetségi kapitány, Gareth Southgate is ezt a kiegészítőt viselte a mérkőzések közben.

Ugyanakkor az 1990-es példa azért már a félelmeket is előre vetítette, hiszen az angol válogatott akkor elbukta a bronzcsatát a házigazda Olaszország ellen, és végül csak negyedik lett. A huszonnyolc évvel ezelőtti szereplés ráadásul mindössze 0,7 százalékos gazdasági növekedést eredményezett Nagy-Britanniában, a harmadik negyedév pedig recessziót hozott.

Talán ezért is nem remél sokat az eufóriától a PwC vezető közgazdásza, John Hawksworth sem, aki a Guardiannak adott nyilatkozata alapján úgy véli, az angol válogatott szereplése tartós gazdasági fellendülést nem okozhat, és a Brexit okozta lassulás sem megállítható ennyivel.