Az áremelés előtt használja ki, hogy még a lecsó a legolcsóbb nyári étek

Piaci szemlénken az árusok arról panaszkodtak, hogy a sárgadinnyét alig keresik és ezért leesett az ára. Azt is mondták az árusok, hogy a paradicsom és a paprika ára is nemsokára változni fog: „leérik a termés” és drágább lesz az egyik legfinomabb nyári étel, a lecsó alapanyaga.

Használjuk ki hát azt, hogy ha a paradicsom és a paprika már nem is olyan olcsó, mint régen, de azért most még megfizethető árban van. És ami legalább ennyire fontos: a hazai termés páratlanul finom. Akár a klasszikus zsíros kenyérhez esszük, akár a nyár legolcsóbb, talán legfinomabb és egészséges étkeként, lecsónak készítjük el.

A klasszikus mérték szerint egy négy fős családnak egy főétkezéshez való lecsóhoz egy kiló paprikára, fél kiló paradicsomra és 30 deka vöröshagymára van szükség. A piacon egy kiló paradicsomot 350-450 forintért kínáltak (bár ezek sem voltak mind kiváló minőségűek, de a hagyományosan olcsóbb, kevésbé mutatós, ám lényegesen alacsonyabb árú lecsóparadicsomot és paprikát így sem kínáltak az árusok), a paprika ára pedig 350-380 forint között mozgott, míg a hagyma kilója 220 forint volt.

A piac melletti élelmiszer (nem diszkont) üzletlánc boltjában az akciósan kínált, kifejezetten szép árúból a paradicsom kilója 348 forint, a paprikáé 319 forint volt, míg a  vöröshagymát 190 forintért adták.

Így a klasszikus mértékegység szerinti családi lecsót a piacon a legolcsóbból választva 590-680 forintból az élelmiszer láncnál vásárolva 565 forintból lehet kihozni – ha az akciót sikerül kifognunk.

Aki pedig gazdagon, vagyis kolbásszal, esetleg virslivel szereti, annak még jobban érdemes megnézni mivel teszi tartalmasabbá, ízletesebbé az ételt.

Ezek persze olyan termékek, amelyek árában igen nagy a szórás, de a debrecenit volt ahol 1860 Ft/kg, a roppanós virslit 1699 Ft/kg áron kínálták. A szomszédos élelmiszerüzletbe térve a nosztalgia jegyében kezdjük azzal, hogy az egykor kétforintos lecsókolbászt említve némely eladó ugyan még tudja miről van szó, de azért hamar szembesülnünk kell azzal, hogy a régi lecsóbetét ára ma 1390 forint kilónként.

Más kérdés, hogy ez az egyetlen olyan élelmiszer üzletlánc – amely egyébként saját vágóhidat üzemeltet – ahol ezt a klasszikus terméket még árulják.  A virsli ára itt 1190, debreceni pedig 2090 forint kilónként.

Emellett ízlés szerint, a plusz kiadások közé tartozhat még a tojás, vagy a rizs is. De a lényeg: bármit is teszünk ebbe a forróságban is könnyű, fenséges fogásba, szinte biztos, hogy a lecsó marad az egyik legolcsóbb nyári étel – amíg ezek az árak maradnak.