Az olasz bankokat vizsgálja az Európai Unió

Brüsszeli források szerint vizsgálatot kezdett az Unió bankfelügyelete az olaszországi bankrendszerben, miután jelentősen megemelkedtek az államkötvény hozamok. A Reuters hírügynökség exkluzív híradásban számol be ” a mértékadó ”  helyről származó információról.

A tudósító úgy fogalmaz, hogy a forrása szerint pánikra semmi ok, a vizsgálat csak „minden korábbinál intenzívebb volt”, de az elmúlt napok piaci nehézségeivel indokolták ezt. A vizsgálatok a lakossági megtakarításokra és az internetbankos tranzakciókra terjednek ki – írja a tudósító, hozzátéve, hogy sem az olasz központi bank, sem pedig az Európai Központi Bank nem kívánta kommentálni az eseményt.

Az elemző rámutat arra, hogy az új olasz koalíciós kormány 2,4 %-os deficit célt határozott meg a 2019-es gazdasági teljesítőképességet tekintve.

Ezzel viszont nemcsak megháromszorozta az előző kormány hasonló mutatóját, de kellően fel is idegesítette az egyébként is rendkívüli módon eladósodott ország befektetőit, komoly fejmosást kapva az Európai Bizottságtól.

A Reuters tudósításából kiolvasható, hogy az olasz bankrendszer azért sérülékeny a szuverén államadósságot illetően, mert közel 135 milliárd eurónyi belső államkötvényt tartanak fenn – vagy a vagyonuk 10 százalékát -, ami akár a tőketartalékaikat is felemésztheti. Ugyanakkor tényszerűen megjegyzik azt is, hogy a legutolsó elérhető adatok szerint az olasz bankok tartalékával nincsen semmi probléma. Az olasz banki tartalékok 2,39 trillió eurót tettek ki júliusban a kormányváltáskor, és azóta is stabilak maradtak.