Az óraátállítás és a melegrekord egészségügyi panaszokat hoz

A klimaváltozás és az óraátállítás együtt sok a szervezetnek

Szakértő szerint az óraátállításnak sok negatív egészségügyi hatása van, ami mostani szokatlanul meleg napon fokozottan igaz lehet.

A téli időszámítás október 28-án hajnali 3 órakor kezdődik, az órákat akkor hajnali 2 órára kell visszaállítani. MTI/Mohai Balázs

Meteo Klinika vezetője szerint az óraátállítás negatív, egészségügyi hatásai túlsúlyban vannak a pozitív, gazdasági előnyeihez képest.

Pintér Ferenc meteogyógyász az M1 aktuális csatornán arról beszélt, hogy a vasárnap hajnali 3 órakor kezdődő a téli időszámítás milyen hatást gyakorol az emberi szervezetre. Szerinte az a baj az óraátállítással, hogy az emberek életritmusa egy órával eltolódik. A szervezet belső órája “kénytelen” utolérni ezt a változást, de ez stresszt okozhat, amelynek hatása akár 7-10 napig is tarthat.

Pintér Ferenc szerint az ember belső órája befolyásol sok mindent a hormonháztartástól az ébredésen át az emésztésig. Ezért az “ugrás” miatt kialakulhatnak vérnyomás-ingadozási, keringési, emésztési problémák. Ehhez a hatáshoz sokat hozzátehet, hogy a klímaváltozás miatt az emberek érzékenyebbek az időjárás változásaira, ennek a hétvégének pedig különösen szélsőséges az időjárása.

Márpedig már szombaton is megdőlt az országos napi meleg rekord, vasárnap is a téli időszámítás átállításakor nem várt melegre kell felkészülnünk.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint: “rekordot döntögető nyárias nap” volt. Az ország déli megyéiben több helyen is 25 fok fölé emelkedett a hőmérséklet. A legmelegebb a Csongrád megyei Kübekházán volt, ahol 27,3 fokot is mértek délután.

Az október 27-i országos melegrekord mostanáig 26 fok volt, amelyet 1952-ben Balatonfenyvesen rögzítettek. Délután több állomáson is mértek ennél melegebbet.
Vasárnap is az ilyenkor szokásosnál melegebb időre számíthatunk, a hőmérő higanyszála eléri a 25 fokot.

Az előrejelzés:  eleinte csak elvétve, délután többfelé várható eső, zápor, néhol zivatar is előfordulhat. Nagy területen lesz erős a szél. Az Alpokalja térségében egy-egy viharos széllökés is előfordulhat. A legalacsonyabb hőmérséklet 8-15 fok között lesz. Napközben  19-25 fokig melegszik a levegő.