Bezár a világ legnagyobb játékáruháza, de Bécsbe még mehetünk!

Hiába menekült csődvédelembe tavaly szeptemberben, Amerikában most végleg bezár a világ legnagyobb játékáruházaként jegyzett Amerikai Toys R Us. De nekünk itt lesz még Bécs.

Végleg bezár a világ legnagyobb játékbolthálózata

A közelmúltban jelentett csődöt, jelenleg pedig végkiárusítást tart a világszerte ismert amerikai játékbolthálózat, a Toys “R” Us. Az üzleteikben óriásiak a leárazások, az internetes vásárlási lehetőséget azonban már leállították.

Több, mint 40 országban nyitott, közel 1800 áruházával, évtizedek alatt a legnagyobbá nőtte ki magát, de a hipermarketek és az online áruházak mára ellehetetlenítették a régi kereskedőiskola egyik úttörőjét, a Toys “R” Us –t. A Fortune beszámolója szerint az éppen 70 évvel ezelőtt, 1948-ban alapított Toys “R” Us március 14-én jelentette be, hogy bezárja a boltjait az Egyesült Királyságban, majd egy nappal később az a hír is napvilágot látott, hogy a cég befejezi a tevékenységét az Egyesült Államokban is. A kilátástalan helyzetet tovább súlyosbította, hogy a játékbolthálózat atyja, Charles Lazarus – aki elérte, hogy a játékpiac ne csak a karácsonyi időszakot jelentse és aki már 1995-ben teljesen kivonult a cég vezetéséből -, március 22-én, 94 éves korában elhunyt.

A lánc bezárás előtt álló tengerentúli üzleteiben jelenleg hatalmasak az akciók, még a Barbie babákhoz és a Pokémon figurákhoz is töredékáron lehet hozzájutni. Internetes vásárlásra azonban már nincsen lehetőség a hivatalos honlapon keresztül, az általuk birtokolt domain neveket – köztük a másfajta tevékenységet reprezentáló sex-toys-r-us.com-ot – és a szellemi tulajdonukkal kapcsolatos vagyontárgyaikat pedig hamarosan elárverezik – írja a Fortune.

Nekünk magyaroknak annyi jó hír maradt, hogy Az Üzlet érdeklődésére a három bécsi Toys “R” Us áruház egyikében – a tulajdoni viszonyokra nem utalva -, elmondták: Bécsben nem zárnak be és a német ajkú piacokon, Svájcban, Németországban és Ausztriában tovább üzemelnek a zsíráf emblémás Toys “R” Us – ok.

Szerzők: Boruzs Álmos – Kocsis Erika