Egyre mélyebbre süllyed az euróövezet gazdasági hangulatindexe

Az oldal elérhető: http://www.cesifo-group.de oldalán a képre klikkelve

Az euróövezet gazdasága a zavaros vizek felé tart. Két éve a legalacsonyabbra csökkent a müncheni ifo gazdságkutató intézet negyedik negyedévre vonatkozó euróövezeti gazdasági hangulatindexe.

A müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének (ifo Institut – Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München e.V) negyedik negyedévi gazdasági hangulatindexe 6,6 pontra, 2016 közepe óta a legalacsonyabbra csökkent a harmadik negyedévi 19,6 pontról.

A felmérésbe bevont gazdasági szakemberek megítélése összességében romlott mind az aktuális kondíciókra, mind a jövőbeni kilátásokra vonatkozóan.

Olaszországban és Spanyolországban a szakértők minősítése az összeomlás irányába mutat. Spanyolországban a várakozások érezhetően pesszimistábbak voltak az előző negyedévhez képest.  Olaszországban a szakértők mind a helyzetet, mind az elvárásokat jelentősen a negatív tartományba helyezték. Németországban és Franciaországban a várakozások egyenlege szinte változatlan, a helyzetértékelések enyhén romlottak. Hollandiában viszont javult a gazdasági klíma megítélése.

Az oldal elérhető: http://www.cesifo-group.de oldalán Azüzlet.hu
A grafikonra klikkelve éléri a teljes adatsort

Az aktuális helyzet megítélését számszerűsítő mutató a negyedik negyedévben 29,9 pontra csökkent a harmadik negyedévi 41,4 pontról, a kilátásokat számszerűsítő mutató pedig mínusz 14,3 pontra mínusz 0,1 pontról.
Tovább az intézet oldalára! Ide klikkelve a teljes kutatási szöveg elérhető