Sztrájk – Határozatlan ideig áll a munka a Hankooknál

A legtöbb dolgozó határozatlan időre felfüggesztette a munkát a Hankook dunaújvárosi gumigyárában. Kép: MTI/Koszticsák Szilárd. azüzlet.hu
A legtöbb dolgozó határozatlan időre felfüggesztette a munkát a Hankook dunaújvárosi gumigyárában. Kép: MTI/Koszticsák Szilárd

A szakszervezet a dolgozók magas támogatása mellett megkezdte a határozatlan idejű sztrájkot a Hankook Tire Magyarország Kft. dunaújvárosi gumigyárában.

A szakszervezet hivatalos honlapja szerint a munkabeszüntetés kedden 14 órakor kezdődött.

Az MTI megkeresésére Székely Tamás VDSZ-elnök elmondta, hogy a munkavállalók több mint 80 százaléka támogatja és részt is kíván venni a sztrájkban. Megjegyezte, hogy a cégvezetés – válaszul a munkabeszüntetésre – megpróbálja a délelőttös műszakban dolgozókat túlóra elrendelésével a gyárban tartani és munkára bírni.

Megemlítette: a szakszervezet megvárta a sztrájkbejelentéssel a gépek biztonságos leállítását, hogy ne okozzanak további károkat a cégnek.

A VDSZ közleményében emlékeztetett: a Hankook teljes mértékben elutasította a szakszervezet követelését, sőt a VDSZ korábbi ajánlatai és az utolsó pillanatig reményt adó tárgyalások helyett a teljes ellenállást választotta. Ezért nem volt más lehetősége a szakszervezetnek, minthogy a dolgozók magas támogatása mellett elkezdje a sztrájkot.

Mint írták, a cégvezetés még a sztrájk megkezdése előtti utolsó órákban is igyekezett nyomást gyakorolni a dolgozókra azzal, hogy elhíresztelték: ha sztrájk lesz, elmaradhat az év végi bónusz kifizetése.