Emberi csontból készült a világ legrégebbi tetováló eszköze

Geoffrey Clark kutató a tetováláshoz használt 2700 éves tetováló eszközzel

A világ eddigi legrégebbinek számító tetoválókészletét azonosították be ausztrál kutatók. A legmeglepőbb a  leletből levonható következtetések között, hogy a négy tetováló eszközből kettő emberi csontból készült.

A bonyolult, többfogú tetováló eszközöket a Tongatapu-szigeten fedezték fel, ez Tonga fő szigete. A szénizotópos vizsgálatok szerint az eszközök körülbelül 2 ezer 700 ével ezelőtt készültek, ezek a legrégebbi tetováló fésűk, amelyet ismerünk.

Geoffrey Clark

A többszörösen fogazott eszközöket még 1963-ban találták  meg, a szénizotópos vizsgálatok eredményét azonban most hozták nyilvánosságra. Az Ausztrál Nemzeti Egyetem (ANU) kutatói közölték azt is, hogy a pengeszerű végeivel vitték be a korabeli emberek a tintát a bőr alsó rétegébe, az irhába, és ezzel az Óceániában található technológia egy nagyon különleges típusát képviselik.

“A felfedezés a polinéziai tetoválás korát visszahelyezi a polinéz kultúra hajnalára, mintegy 2700 évvel ezelőttre” – mondta Geoffrey Clark, az  ANU Kulturális, Történelmi és Nyelviskolájának egyetemi docense.

A négy vizsgált tetoválófésű közül kettő egy nagy tengeri madár csontjából készült, míg a másik kettő egy nagy szárazföldi emlőséből, valószínűleg emberéből – vélik a tudósok.

Michelle Langley

“Mivel a szigeten akkoriban nem voltak más nagyobb méretű emlősök és az emberi csont kedvelt alapanyaga volt a tetoválóeszközöknek” – mondta Michelle Langley, a Griffith Egyetem emberi evolúciót kutató központjának munkatársa.

A felfedezés rávilágít arra, hogy elsőként a polinéz stílusú tetoválás fejlődött ki.

“Ezek a csont tetováló fésűk nagyon specifikus technológiát jelentenek az egész Óceániában” – mondta Clark professzor.

Az eszközök a csaknem 3000 év alatt nagyon kevés változtak, a csendes-óceáni hagyományos tetováló eszközök még mindig az ősi példákkal azonosak.

Az ősi eszközök ma is használhatók.

Tonga szigeti tattoo – ma

A tetoválás nagyon fontos a csendes-óceáni térségben. Amikor a keresztény misszionárius megtiltották a tetoválást bizonyos szigeteken, az emberek más szigetekre mentek, hogy megkapják a tetoválásokat, mivel az fontos elemeit képviselték hitüknek és hagyományaiknak.

A tetovált bőr legrégebbi bizonyítékai több mint 5000 évesek, az egyiptomi múmiák és az olasz jégmester Otzi koráig nyúlnak vissza, de ezeken a helyeken a tetováló eszközök nagyrészt ismeretlenek.

A cikk, az ókori tetoválás Polinézia-ban, a Journal of Island & Coastal Archaeology (JICA) című kiadványban jelent meg az Ausztrál Nemzeti Egyetem írása alapján.