Világpiaci élelmiszerárak – drágább lett a tej és a cukor

Januárban emelkedtek az élelmiszerárak a világon elsősorban a tejtermékek, az olajos magvak és a cukor drágulása miatt.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által nyomon követett – a hússal és a szemes termékekkel kiegészített – öt alapvető élelmiszer árindexe 164,8 pontra nőtt a decemberi 161,8 pontról. A mutató novemberben még 2016 májusa óta legalacsonyabb, 160,8 pont volt.

 

Tavaly januárban az index 2,2 százalékkal alacsonyabb volt az idei januárihoz képest.

A múlt hónapban a tejtermékek ára 7,2 százalékkal emelkedett decemberhez képest és ezzel egy hét hónapja tartó árcsökkenési sorozat zárult le.

Idén januárban az olajos magvak ára 4,3 százalékkal, a cukoré 1,3 százalékkal emelkedett decemberrel összevetve.

A FAO legújabb előrejelzése szerint a 2018/2019-es termésévben a globális gabonatermés 2,611 milliárd tonna lesz, ami minimálisan magasabb a decemberi becsléshez képest, de így is 1,8 százalékkal elmarad a 2017. évi rekordmennyiségtől – adta hírül az MTI.

FAO cukorár- indexe 2019 januárjában átlagosan 181,9 pontot tett ki, ami 2018 decemberétől 2,4 ponttal (1,3 százalékkal) nőtt. A nemzetközi cukorárakat nagymértékben befolyásolta a brazil valuta (Real) mozgása, amely az Egyesült Államok dollárjával szemben erősödött. Az erősebb Real támogatja a cukorárakat, mivel korlátozza a brazil cukor kínálatát a világpiacon, mivel a hazai gyártók helyi értékesítés céljából etanollá alakítják a nádcukor. A szilárdabb kőolajárak további támogatást nyújtottak a nemzetközi cukoráraknak.