Erőteljes növekedést vár Magyarországon a Coface

Négy százalékos GDP-növekedést vár a francia Coface nemzetközi hitelbiztosító Magyarországtól 2018-ban.

A Coface csoport nemzetközi hitelbiztosító közelmúltban megrendezett V. Országkockázati Konferenciáján, Budapesten elhangzott, hogy a gazdaság fő kérdése az lesz itthon, hogy a hatékony innováció hogyan tud megjelenni és beépülni a gazdaságba. A hitelintézeteknél most rendelkezésére áll a pénz, inkább a megvalósítható projektekből van kevés – hangzott el. A vállalatok gyakran – és persze tapasztalataik alapján érthetően – a saját fejük után mennek, pedig a kutatóintézetek, tanácsadó cégek szívesen állnának melléjük az együtt gondolkozásban.

Ahogy Grzegorz Sielewicz, a Coface vezető elemzője kiemelte: Magyarország a legtöbb gazdasági mutatóban jól szerepel, viszont megjelent a protekcionalizmus a világgazdaságban és a kereskedelemi háború fenyegetése is, emellett pedig az eurózóna újabb gonddal lett terhes az olasz piaccal.

Declan Daly, a Coface közép-kelet-európai régióért felelős vezetője kifejtette: a világgazdasági kilátások mellett ma már a politikai kockázatokkal is egyre inkább számolni kell. Emellett pedig újdonságként megjelentek a technológiai kockázatok, amelynek eredményeként a jövőben több régi, hagyományos munkahely tűnhet el, és teljesen új munkafolyamatok jelenhetnek meg, amit a hitelkockázati szempontból is kezelni kell majd.

A magyar belső fogyasztás egyébként jól emelkedik a bérek növekedésével, azonban számolni kell azzal, hogy az átalakuló piac követelményei szerint egyes munkahelyek megszűnnek, míg újak létrejönnek. Emellett a biztonságos növekedés érdekében a hazai gazdasági kitettségét érdemes mérsékelni a járműipartól, ugyanakkor más területekre, például az orvosi műszergyártásra is érdemes kellően odafigyelni.

Az eseményen az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) iparstratégiáért és gazdaságszabályozásért felelős helyettes államtitkára, Pomázi Gyula kifejtette: Magyarország versenyképességének javításában és a gazdaság növekedésében meghatározó szerepet játszik az innováció. Ezért is kell végigvinni az Ipar 4.0 fejlesztési programot, miközben erősíteni kell az ipari digitalizációt, fókuszba helyezve az a innovációvezérelt ipar megerősítését és az exportorientált ágazati láncok fejlesztését. Hozzátette: a kormány szándéka szerint a jövőben a csökkenteni kell a gazdaság függőségét a járműipartól. Jó hír, hogy emellett már több más húzóágazat is kialakult az elmúlt években: az elektronikai ipar, a gumiipar és a vegyipar. De az egészségiparban, az orvosi műszergyártásban a gyógyszeriparban, az élelmiszeriparban a biotechnológiában is megvan az a növekedési potenciál, amely felzárkózhat a autóipar mellé. Pomázi Gyula szerint az is jelentős feladat, hogy miközben a magyarországi cégek nagyjából 95 százaléka magyar tulajdonú kis- és középvállalkozás, összességében kevesebb hozzáadott értéket állítanak elő, mint az itt tevékenykedő multinacionális cégek, ezért fontos, hogy a jövőben a magyar kkv-k termelékenysége és hozzáadott értéktermelő képessége is jelentősen javuljon az innovációk és az új technológiák alkalmazása révén.