EY: a gazdaság további növekedésére számít a cégvezetők többsége

A világgazdaság növekedési lehetőségeit derülátóan - ítélik meg a gazdasági döntéshozók az EY legfrissebb tőkebizalmi barométere szerint. Forrás: azüzlet.hu

A világgazdaság növekedési lehetőségeit és a magyar gazdaság kilátásait is optimistán ítélik meg  a gazdasági döntéshozók – derül ki az EY legfrissebb tőkebizalmi barométeréből, amelyet 45 országban készítettek.

Optimistábbak lettek a magyar gazdaság jövőjével kapcsolatban a vállalatvezetők: 66 százalékuk növekedéssel számol és mindössze 5 százalékuk vár visszaesést.

A világgazdaság növekedési lehetőségeit derülátóan - ítélik meg a gazdasági döntéshozók az EY legfrissebb tőkebizalmi barométere szerint. Forrás: azüzlet.huAz EY legfrissebb tőkebizalmi barométere azt mutatja, hogy világgazdaság növekedési lehetőségeivel kapcsolatban is derűlátók a megkérdezettek, tízből kilenc válaszadó pozitívan ítéli meg a kilátásokat.

A 45 országban több mint 2600 döntéshozó körében végzett felmérés szerint a kedvező üzleti környezet fellendíti a tranzakciós piacot a következő 12 hónapban.

A stabil üzleti környezet az összeolvadási és felvásárlási (M&A) piacra is kedvező hatással lehet. A magyar cégvezetők 86 százaléka növekvő számú akvizícióra számít a következő egy évben. A legnépszerűbb befektetési célországnak Magyarország mellett az Egyesült Királyság, Franciaország és Olaszország számít a kutatás alapján.

A kutatás szerint a magyar cégek növekedését leginkább a digitális átalakulással járó kihívások és a megfelelő tudású és tehetségű munkaerő hiánya akadályozza a válaszadók 29 illetve 27 százaléka szerint.

Rencz Botond EY vezérigazgató - azuzlet.hu
Rencz Botond

Rencz Botond, az EY vezérigazgatója kiemelte: azok a vállalkozások a legvonzóbbak a befektetők számára, amelyek lépést tudnak tartani a technológiai fejlődéssel. Ezért többek között azoknak a cégtulajdonosoknak is érdemes megkezdeniük folyamataik automatizálását és kollégáik fejlesztését, akik rövid- vagy középtávon tervezik, hogy eladóként megjelennek a tranzakciós piacon – mondta.

Az EY adatai rávilágítanak arra is, hogy bár a magyar vállalatok is feszülten figyelik a Brexit körüli tárgyalások kimenetelét, a szabályozási és geopolitikai bizonytalanságok a globális átlagnál kevésbé aggasztják őket: a magyar cégvezetők 30 százalékát aggasztja, míg a világátlag 46 százalék. /MTI/