Fekete Péntek – az adathalászok is akcióba lendültek

Az internetes csalók is igyekeznek kihasználni a Fekete Péntekhez hasonló, időszakosan nagy tömegű online vásárlásra buzdító kampányokat – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Kibervédelmi Intézet.

November 23-án a karácsonyi vásárlási szezon kezdetével, a Black Friday – más néven Fekete Péntek – elnevezésű kedvezményes online vásárlási napon az internetes rendelések dömpingjét a csalók is igyekeznek kihasználni.

Az adathalászat Magyarországon is növekvő tendenciát mutat, és ha a vásárló nem jár el kellő körültekintéssel, adathalászat áldozatává válhat -írja az MTI.

Az adathalászok  a felhasználók érzékeny adatait igyekeznek kicsalni, leggyakrabban e-mail, SMS, vagy közösségi média hálózaton keresztül küldött üzenet formájában, de előfordulhat, hogy telefonon keresik fel az áldozatukat. Az adathalászok látszólag hivatalos üzenetet küldenek kiszemeltjüknek, amelyben az eredetire megtévesztésig hasonlító, ám hamis weboldalra, csatolmányra irányítják át a netezőket. Erre különféle mesterkélt indokot használnak: például jelszómódosítást kérnek, regisztráció megerősítését, vagy utolsó akcióra hívják fel a figyelmet.

Minden esetben kellő elővigyázatossággal kell fogadni az ismeretlen, idegen személyek által kezdeményezett elektronikus kapcsolatfelvételt – hangsúlyozzák a közleményben. Azt tanácsolják, hogy

a felhasználók előzetes vizsgálat nélkül ne kattintsanak az e-mail-ben megküldött hivatkozásra, illetve ne az e-mail-ben kapott hivatkozást követve jelentkezzenek be a szolgáltatók, webshopok weboldalára, hanem a látható webcímet (URL-t) begépelve látogassák meg a kívánt oldalt. Továbbá a felhasználók mindig ellenőrizzék a feladót, illetve a webáruházat, amelynek szolgáltatásait igénybe kívánják venni.

Javasolják azt is, hogy olyan megbízható helyről – lehetőség szerint hitelkártyával – vásároljanak, amelyet ismer és kipróbált a fogyasztó, valamint érdemes ellenőrizni a vevők értékeléseit a weboldalakon.

Az NKI azt ajánlja, hogy amennyiben valaki adathalászatra utaló eseményt tapasztal, vagy annak áldozatává vált, akkor haladéktalanul értesítse az esetről az érintett szolgáltatót, vagy tegyen feljelentést.