Fűtésrémhír. Környezetvédelmi előírás miatt

A fűtési szezon csapás szerű megérkezésével rémhír terjedt el a fővárosban, mely szerint új szabályozás kényszeríti nagy összegű beruházásokra a régebbi gázkazánnal fűtő lakások tulajdonosait, illetve társasházi közösségeket. Utóbbiakat a kémények kötelező átalakítása miatt.

Nincs ilyen kötelezvény. A félreértésre az adhatta az okot, hogy a forgalomba hozható gázkazánokkal szemben minősítési követelményt támasztanak a hatóságok. Az egyébként 2016 óta érvényes szabály nem változott: kizárólag kondenzációs kazán szerelhető fel. Ha új kazánt szeretne bármi okból az otthonába, akkor is, ha a régi helyére szeretné az újat.

Most annyi történt, hogy a kondenzációs kazánnak a szennyezőanyag kibocsájtás szerinti kategorizálásával operáló szabály lépett hatályba, ami megtiltja a nagyobb szennyezést okozók forgalmazását. Amelynek csak kondenzációs kazán felel meg, hagyományos nyílt égésű nem. “2018 szeptember 26-tól nem hozható forgalomba olyan légfűtő eszköz, hűtőeszköz, amely a 2016/2281 bizottsági rendeletben foglalt nitrogén-oxid-kibocsátásra vonatkozó előírásoknak nem felel meg” – szól a rendelet.

Vagyis nem kell aggódni a kiadások miatt, kötelező csere nincs, nem is lehet semmilyen visszaható szabályban, rendelkezésben. Akinek működőképes, biztonságos a berendezése, az továbbra is üzemben tarthatja.

Az persze más kérdés, ha szükség van a cserére, akkor csak a kondenzációs jöhet szóba. Más nem. A gyártók nem is forgalmazhatnak csak az előírásnak megfelelő csökkentet szennyezőanyag kibocsátású kondenzációs kazánt.

Viszont takarékosabb, 20-30 százalékkal hatékonyabb évtizedes társánál. A költségekről pedig jobb, ha tájékozódik, mert nincs két egyforma otthon. Az is igaz viszont, hogy a hozzáértők szerint az ára megtérül 4 év alatt.

Az egyik szakportál szerint a kondenzációs kazánok nagy erénye, hogy a legalacsonyabb károsanyag-kibocsátással rendelkező tüzelőberendezések közé tartoznak. Más kazánokhoz képest elenyésző mennyiségű szén-monoxidot, szén-dioxidot, nitrogén-monoxidot és nitrogén-dioxidot juttatnak a levegőbe. Ezzel nemcsak az üvegházhatást csökkentik és a Föld levegőjét óvják, de közvetlenül nekünk, felhasználóknak is jót tesznek, biztonságosabbak is.

A biztonsághoz tartozik, hogy zárt égésterűek, a belső levegőt nem szennyezik, nem használják el, és nem juttatnak oda égésterméket sem, emiatt nem kell aggódnunk semmiféle veszélytől.