Gulyás: a kétgyermekesek is kaphatnak csokot, és négy súlyponti kórház lesz a fővárosban

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A kétgyermekes családokra is kiterjesztik a kedvezményes kamattámogatású kölcsönt (csok), a háromgyermekeseknél pedig felemelik, Budapesten nem három, hanem négy súlyponti kórház lesz – jelentette be a kormánydöntést ismertetve Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

Elmondta: a lakáskasszarendszer átalakításából felszabaduló forrásokat a csok

Kétgyermekesekre is csok kedvezmény jár

kibővítésére költik. A családok otthonteremtési kedvezményét kibővítik, a kétgyermekesekre, ők 10 millió forintos kedvezményes kamattámogatású kölcsönt kaphatnak, a háromgyermekeseknél pedig a kölcsönfelvétel lehetőségét a jövőben 15 millió forintra emelik meg.

A kormány állja a szavát, bővíti a csok rendszerét – jelezte Gulyás Gergely. További részletek hamarosan.

Gulyás azt is bejelentette, hogy Budapesten nem három, hanem négy súlyponti kórház lesz, ugyanis a Szent János Kórház is ilyen intézmény lesz.

A Szent János Kórház tervezésére 495 millió forintot biztosít a kormány. A másik három, már bejelentett súlyponti kórház a Honvédkórház, a Szent László és a Szent István Kórház összevonásával létrejövő intézmény, valamint a dél-budai centrumkórház lesz.

A Miniszterelnökség vezetője más kormánydöntésekről is beszámolt. A hulladékszállítás helyzetével kapcsolatban kijelentette: nem engednek az üzleti érdekű zsarolásoknak, ezért nem engednek a rezsicsökkentésből, és ha kell, akár a katasztrófavédelem is képes átvenni a szolgáltatás biztosítását, de nem ez a cél. A szükséges konszolidációhoz a kormány forrást is fog biztosítani, illetve egy létrejövő bizottság egy héten belül jelentést tesz a helyzetről – közölte.

Arról is beszélt, hogy a kulturális tao-pénzek területén jelentős visszaélések voltak, ezért új támogatási rendszert vezetnek be. Az eddigi támogatások nem csökkennek, de nem a jelenlegi formában fogják biztosítani azokat – mondta Gulyás Gergely.