Gyanús küldemények. Kiürítettek több külképviseletet Ausztráliában

A Melbourne-i görög konzulátuson kívüli dolgoznak a tűzoltók. Számos külképviselet kapott gyanús csomagot. Fotó: AzÜzlet / Forrás: ABC: Karen Percy
A Melbourne-i görög konzulátuson kívüli dolgoznak a tűzoltók. Számos külképviselet kapott gyanús csomagot. (ABC: Karen Percy)

Az ausztrál hatóságok kiürítettek szerdán több külföldi konzulátust és nagykövetséget Canberrában, illetve Sydneyben, mert gyanús csomagok érkeztek ezekre a címekre, majd megkezdték a szóban forgó épületek átvizsgálását – jelentették hírügynökségek sajtó- és hatósági értesülésekre hivatkozva.

Az ABC ausztrál hírtelevízió értesülése szerint legalább kilenc külképviselet kapott ismeretlen eredetű küldeményt, egyebek között az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, India, Németország és Svájc címére is érkezett ilyen csomag.

A hírt amerikai és brit diplomaták is megerősítették, és hozzátették, hogy a küldeményekkel az ilyen esetekre foganatosított intézkedések szerint jártak el, szorosan együttműködve a helyi hatóságokkal.

Az új-zélandi konzulátus egyik dolgozója az ABC-nek azt mondta, a szóban forgó küldemények “azbeszt” feliratú, szálas anyagot tartalmazó borítékok voltak.

Szemtanúk beszámolói szerint India melbourne-i konzulátusához tűzoltóautók, rendőrautók és egy veszélyes anyag szállítására alkalmas jármű érkezett, a külképviselet dolgozói közül pedig többen védőmaszkot vettek fel. A katasztrófavédelem átvizsgálta az épülete, és miután biztonságosnak nyilvánította, az alkalmazottak visszatérhettek.

Az ausztrál szövetségi hatóságok pedig rövid közleményben tudatták, hogy a csomagok átvizsgálása folyamatban van.

A héten korábban már részben evakuálták Argentína sydneyi konzulátusát, mert az erre a címre érkező borítékokban gyanús port tartalmazó nejlonzacskók voltak. A küldeményt később veszélytelennek nyilvánították.