Háztartási gép csereprogram – a nyerteseknél már csenget a postás

Majdnem mindenki nyerhet a háztartási gép pályázaton, olyannyira megemelték a keretösszeget. Kép: azuzlet.hu

Már 40 ezren megkapták az értesítést pályázatuk elbírálásáról, a kézhezvételtől számítva 150 napjuk van a háztartási gép kiválasztására a pályázóknak. Ezután 20 000 csomagokban folyamatosan küldik a támogatásról szóló határozatotokat. A kereskedőknek csak a pályázati összegen felüli árat kell kifizetni.

Az Otthon melege program háztartásigép-csere alprogramjába 119 ezer pályázat érkezett be, ezekből már 40 ezret bíráltak el, akik már megkapták a támogatást – mondta Weingartner Balázs az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) fenntarthatóságért felelős államtitkára.

Az államtitkár felidézte, hogy az alprogramot 2 milliárd forintos kerettel hirdették meg, amit az igények jóval meghaladtak, de pályázat leállítása helyett a keret megemelése mellett döntöttek. Így érkezett be végül 119 ezer pályázat, amelynek a támogatási igénye 5 milliárd forint.

Ismertette, hogy a megyéket tekintve Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből érkezett be a legtöbb pályázat, az egyes régiókból beérkező pályázatok száma pedig 15 000 – 25 000 között mozgott.

Az államtitkár az M1-nek nyilatkozva szólt arról is, hogy a lakosság részéről kellően energiatudatos pályázatok érkeztek be: a hűtőgépeknél, fagyasztóknál a beküldött pályázatok 80 százalékában A++ energia besorolású termék vásárlására pályáztak, a mosógépeknél a pályázatok 80-90 százaléka A+++ energia besorolású termék vásárlására irányult, miközben az összes pályázat 5 százalékát sem érték el az A+ besorolású háztartási gépek vásárlására beadott pályázatok száma.