Húsvéti akcióban a Nébih – sonkát, tojást is ellenőriznek

Az országos akció során a szakemberek a húsvétkor népszerű árukat ellenőrzik

Az országos tavaszi élelmiszerlánc-ellenőrzési sorozat idén március 25-től a húsvéti ünnepek végéig, április 22-ig tart, az akciót a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) koordinálja.

A Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár által elrendelt országos akció során a szakemberek a hagyományosan népszerű árukat, többek között a sonka, tojás, bor, édesség, valamint szezonális zöldség- és gyümölcstermékeket ellenőrzik.

A növényi termékeknél kiemelten vizsgálják a primőr árut, azok közül is főleg a gyorsan romló zöldségeket és gyümölcsöket.

Zsigó Róbert államtitkár az MTI jelentése szerint kiemelte, az akciók közös jellemzője, hogy átláthatóak, az érintett termékköröket és célterületeket előre nyilvánosságra hozzák.

A szakemberek számára nem az a fő szempont, hogy minél több bírságot szabjanak ki, hanem, az, hogy a vásárlók a megnövekedett forgalom mellett is rendezett árusító helyeken biztonságos termékeket tehessenek kosarukba. Tapasztalatok szerint a szezonális ellenőrzések hatása egyre jobban érvényesül, az előállítók, forgalmazók számítanak a vizsgálatra, ezért nagyobb körültekintéssel járnak el – fogalmazott az akció kapcsán az államtitkár.