Ítéletidő Lengyelországban. Szélvihar itthon is

A viharos erejű szél itthon is gondokat okozott. Összegzés még nem készült, de a fővárosban például megrongálta az épületállványzatot Budapesten, az Akadémia utcában Fotó: MTI/Mihádák Zoltán

A viharos erejű szél itthon is gondokat okozott. Lengyelországban tetemes a kár: négyszázezer háztartás maradt áram nélkül a hét végi viharok után Lengyelországban, az erős szél okozta károk miatt a tűzoltókat mintegy 5600 alkalommal riasztották, öt ember megsérült.

A lengyel kormány biztonsági központjának (RCB) honlapján közölt adatok szerint az ítéletidő a dél-lengyelországi vajdaságokban okozta a legtöbb kárt.

A tűzoltóság tájékoztatása szerint csak vasárnap több mint 18 ezer tűzoltó vett részt a mentésben.

Aznap a viharos szél 676 épületet rongált meg, közülük 424 lakóházat. Száz épület tetőszerkezetét teljesen leszaggatta az orkán erejű szél, a vihar.

Az egyik tűzoltósági beavatkozás során a dél-lengyelországi Opolei vajdaságban egy fa rádőlt egy tűzoltóautóra, teljesen üzemképtelenné téve a járművet. A hatfős személyzetből ketten megsérültek, kórházban ápolják őket.

Az országos meteorológiai szolgálat hétfőre is adott ki figyelmeztetést, a dél-lengyelországi vajdaságokban az óránkénti 115 kilométeres sebességet meghaladó széllökések is előfordulhatnak.

A viharos erejű szél itthon is gondokat okozott. Összegzés még nem készült, de a fővárosban például megrongálódott épületállványzat Budapesten, az Akadémia utcában Fotó: MTI/Mihádák Zoltán