Itt a várt 70 milliárdos hitelprogram az MFB-től

Már megnyílt a vállalkozások számára a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) 70 milliárd forintra bővült, kedvező kondíciójú hiteleket kínáló, pénzügyi vállalkozásokon keresztül elérhető refinanszírozási konstrukciója.

 Az MFB honlapján megismerhető információk szerint a hitel azoknál a pénzügyi vállalkozásoknál érhető el, akiket pályázat útján választott ki az MFB. A kiírásra eddig 33 cég jelentkezett, akik közel 116 milliárd forint forrás lekötésére nyújtottak be kérelmet. A mostani indulásig az MFB 19 pénzügyi vállalkozással kötött szerződést a forrás közvetítésére.

A vállalkozások által igényelhető hitelösszeg minimum 1 millió forint, maximum 100 millió forint lehet. A futamidő beruházási hitel (és beruházáshoz kapcsolódó forgóeszközhitel) esetén maximum 10 év, míg önálló forgóeszközhitel esetén maximum 6 év.

Fontos szempont, hogy beruházási hitelnél a teljes finanszírozás mértéke nem haladhatja meg a nettó bekerülési érték maximum 90 százalékát általános csekély összegű (de minimis) támogatás esetén, illetve 75 százalékát regionális beruházási támogatás esetén. Önálló forgóeszközhitel kizárólag általános csekély összegű (de minimis) támogatási kategóriában igényelhető, az elvárt saját erő a finanszírozott számlák nettó összegének minimum 10 százaléka.

A most indult hitelprogramra minden – nem agrár – kis- és középvállalkozás pályázhat. A kedvezményes forrás a hatályos európai uniós és magyar környezetvédelmi jogszabályoknak megfelelő, Magyarország területén megvalósuló ingatlanvásárláshoz, -beruházáshoz, vagy például új vagy használt tárgyi eszköz beszerzéséhez használható fel.