Japán kolbászban megtalálták a sertéspestis vírusát

Fotó: The Guardian/Wu Hong/EPA

A  vészesen terjedő afrikai sertéspestis akkor pusztít Kínában, amikor a közelgő újév időszakában csúcsot szokott dönteni a sertéshús fogyasztása, írja a The Guardian, amely azt közzé teszi, hogy fagyasztott élelmiszerben már fellelték a vírust Japánban is.

A kór az elmúlt három hónapban, 12 kínai tartományban a teljes sertésállomány majdnem felét megfertőzte. A The Guardian tudósítása szerint eddig közel 70.000 sertés levágtak a fertőzés terjedésének a megállítására, a sertéstenyésztő tartományokban pedig teljes zárlatot rendeltek el az állategészségügyi hatóságok.

Az elemző rámutat arra, hogy a világ sertésállományának a felét – közel 700 millió disznót – Kínában tenyésztik, a sertéshús pedig az ország húsfogyasztásának a kétharmadát teszi ki. Ez szám szerint 55 millió tonna sertéshúst jelent, amelynek túlnyomó részét saját állományok adják.

Ha nem lenne elég baja Kínának a vírussal – jegyzi meg a cikkíró – a gazdasági helyzetét súlyosbítja a kínai-amerikai kereskedelmi háború is, így vélhetően Európa, Brazília és Kanada felé fordulhatnak majd az import igényeikkel.

A kínai hatóságok szerint minden tőlük telhetőt megtesznek a vírus megfékezésére, ám az sajnos a fagyasztott sertéshúsban hosszú évekig életben maradhat. A lap tudósítója úgy tudja, hogy Japánban máris találtak olyan kolbászterméket, amelyikben kimutatták az afrikai sertéspestis vírusát.