Javult a magyar befektetők itthoni dobogós helyezése

Átadták a Spinto új gyárát Miskolcon. MTI Fotó: Vajda János

Az országban egyre több a magyar befektető, 2016-ban német és amerikai cégek fektettek be legtöbbet Magyarországon, tavaly a németek után már a magyarok voltak a másodikak, az idei év első felében pedig a magyar vállalatok hajtották végre a legtöbb beruházást.

Szijjártó Péter örvendetesnek nevezte Miskolcon, a Spinto Hungária Kft. nagyméretű szerszámokat tervező és gyártó cég új gyárának avatásán a magyar forrású beruházások növekedését.

A magyar befektetők tulajdonában lévő, autóipari beszállító társaság csaknem hatmilliárd forintból felépült üzemének átadásán a külgazdasági és külügyminiszter úgy fogalmazott: a modern ipari forradalmat az autóipar vezényli, diktálja a tempót, Magyarország pedig elmondhatja, hogy az autóipar jelenti gazdaságának gerincoszlopát.

Tavaly az autóipar több mint 8 ezer milliárd forintos termelési értékével minden idők rekordját megdöntötte, és a lendület nem áll meg, az idei év első felében ez az összeg meghaladta a 4400 milliárd forintot – tette hozzá a miniszter.

A Miskolc déli ipari parkjában lévő gyár megépítéséhez a kormány 2,45 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást adott.