Jehova Tanúi. Hat évet kapott Oroszországban egy dán

Betiltották, bebörtönzik a Jehova Tanúit Oroszországban Kép forrása: alfahír

Hat év börtönbüntetésre ítéltek egy dán állampolgárt Oroszországban, az országban betiltott Jehova Tanúi felekezethez való tartozása és vallási összejövetelek szervezése miatt; Anders Samuelsen dán külügyminiszter mély aggodalmának adott hangot emiatt.

Samuelsen Twitter-bejegyzésében felszólította Moszkvát, hogy tartsa tiszteletben a vallásszabadságot.

A negyvenhat éves Dennis Christensent 2017-ben vették őrizetbe egy vallásos összejövetelen Orjolban, miután egy évvel korábban a bíróság a körzetben betiltotta a Jehova Tanúinak működését. Később az orosz legfelsőbb bíróság az egész országra kiterjesztette a tilalmat.

Christensen pere 2018 áprilisában kezdődött. A vádlott ártatlannak vallotta magát, és azt mondta, csupán a vallását gyakorolta, ehhez pedig az orosz alkotmány szerint joga van. Ügyvédje, Anton Bogdanov aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az ítélettel – amely az első ilyen jellegű döntés a felekezettel kapcsolatban – a bíróság megsértette a vallásszabadságot, és precedenst teremthet vele. Hozzátette, hogy fellebbezni fognak.

Dennis Christensen a rács mögött Forrás: Jw-russia.org

Jaroszlav Szivulszkij, a felekezet szóvivője szintén nagy csalódásának adott hangot, és igazságtalannak nevezte az ítéletet.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő közölte , hogy a dán férfi letartóztatásának “nyilvánvaló oka volt”, de az ügy részleteivel nincs tisztában.

Az Egyesült Államokban 1870-ben alapított felekezetre, amelynek a központja ma is ott van, régóta gyanakodva néznek az orosz hatóságok. Az ország döntő többségét kitevő ortodox keresztény egyház klérusa külföldi ügynökökként tekint a felekezet tagjaira, és úgy véli, a csoport aláássa az állami intézmények tekintélyét, és tagadja a hagyományos értékeket.

Korábban már több mint száz bűnügyi eljárást indítottak a felekezet tagjai ellen, betiltották kiadványaikat. Egy orosz jogvédő szervezet szerint a  vallási közösség 19 tagja van jelenleg börtönben.
A felekezetnek csaknem 8 millió tagja van világszerte, és sok országban folyik ellenük bírósági eljárás, egyebek mellett a hadviselés és a vérátömlesztés megtagadása miatt vallási okokból. /MTI/