Jöhet a Sertéspestis Operatív Központ

A közelmúltban ült össze a Nemzeti Agrárkamara sertéságazati alosztálya, hogy áttekintse az afrikai sertéspestis, az ASP okozta ágazati helyzetet. Ádám János az alosztály vezetője kiemelte: a felvásárlási árak folyamatosan csökkennek és még a korábban kialakult helyzet is csak rontott amióta a fertőzés megjelent a vaddisznókban. A Magyar Állattenyésztők Szövetsége honlapján megjelentek szerint az ülésre meghívott főállatorvosok egyetértettek abban, hogy a fő feladat most, közös erőfeszítésekkel a lehető legszűkebb területre lokalizálni a betegséget és megakadályozni, hogy a házisertésekre is átterjedjen a kór.

Jelenleg a felvásárlási árak 310-340 forint között mozognak, a szerződéses árak ennél 10%-ál magasabbak. Az árcsökkenés jobb esetben is 3-4 hónapig eltarthat, amihez a feldolgozóknak is alkalmazkodniuk kell.

A jó hír az, hogy vannak olyan exportpiacaink, mint például Hong-Kong, amelyek nem vezettek be szankciót, illetve vannak a tárgyalásra nyitott országok mint Japán, Tajvan vagy Szingapúr. Ugyanakkor mintegy 40 ezer tonna sertéshúst szállítottunk tavaly azokra a piacokra, amelyekre a kiszállítás egyelőre a szankciók miatt nem lehetséges – fejtette ki Éder Tamás. Az Élelmiszerfeldolgozók Országos Szövetségének elnöke szerint ekkora mennyiségű húst kell a belső-, illetve más exportpiacokon értékesíteni. Ezt évi 4 kg hazai többletfogyasztással lehetne kompenzálni, de ezt az elvárt emelkedést, csak hathatós marketing kiadás mellett lehetne megvalósítani.

Ugyanakkor mindent meg kell tenni, hogy az ASP ne jusson be a házisertéstelepekre és a fertőzéssel kijelölt területeken ki kellene jelölni vágóhidakat a vágásra, mivel az exportpiacokra termelő vágóhidak nem hajlandóak ezeket az egyébként egészséges állatokat levágni.

Az ülésen Ádám János felvetette, hogy sokan ebben az évben tervezték kivitelezni az úgynevezett támogatott telepkorszerűsítő beruházásaikat (ÁTK), de a bizonytalan helyzet miatt nem mernek belevágni, így jó lenne ezeket a támogatásokat átvinni jövőre.

Végül az ülés résztvevői Sertéspestis Operatív Központ felállítására tettek javaslatot, amelynek az lenne a feladata, hogy a hatósági döntéseket előkészíti, azokról a gazdákat és a lakosságot folyamatosan tájékoztatja.