Jön a nyugdíjcélú állampapír – a kamat nem, csak a forgalmazók köre kérdéses

Jön a nyugdíjcélú állampapír - a kamat nem, csak a forgalmazók köre kérdéses

Öngondoskodási államkötvény bevezetését tervezi a kormány. Ennél olcsóbb, biztonságosabb, egyszerűbb nyugdíjtermék nem lesz – mondta a Világgazdaságnak az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgatója.

Barcza György

Barcza György a lapban megjelent interjúban a bevezetésre váró öngondoskodási államkötvényről azt mondta: ha az a cél, hogy az embereket akár több évtizedes megtakarításra késztessék, magasabb hozamra van szükség, mint az ötéves prémium-állampapíré, amely az infláció felett 1,7 százalékot fizet. Emellett teljesen egyszerűvé kell tennie a megoldást:

aki jegyez, onnan kezdve mindig ugyanabba az állampapír-sorozatba fekteti majd a pénzét, és 65 éves korában fut majd ki.

Bármikor, bármekkora összeget be lehet fektetni, akár rendszeresen, akár esetenként, a kamat automatikusan újrabefektetésre kerül. Az államkincstárnál kell számlát nyitni, a szolgáltatás ingyenes lesz. “Ennél olcsóbb, biztonságosabb, egyszerűbb nyugdíjtermék nem lesz” – mondta.

Barcza György hozzátette, vizsgálják, hogy a hozamhoz egy idő után hozzá lehessen férni, mint ahogyan azt is, hogy elég-e az államkincstár forgalmazói hálózata vagy ügynökhálózatot is meg kell bízni. Vizsgálják továbbá az örökölhetőség kérdését is, illetve azt, hogy kell-e biztosítási elemekkel bővíteni a konstrukciót.

Arra a kérdésre, hogy mekkora piacot látnak a kötvény számára, azt válaszolta: kezdetben évi 50-100 milliárd forintos értékesítést tartanak reálisnak. (MTI)