Kacsatetemekkel etette sertéseit a gazda – bírságolt a Nébih

Képünk illusztráció

Jelentős mennyiségű kacsatetemet találtak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal ellenőrei a Bács-Kiskun megyei Tázláron egy sertéstartó gazdaságban, a gazda elismerte, hogy a kacsatetemek a sertések takarmányozását szolgálták. A telepen tartott állatokat zárolta.

Az elhullott kacsák és a telepen nevelt sertések is jelöletlenek voltak, eredetük és állategészségügyi állapotuk egyaránt ismeretlen. A hivatal azonnali hatállyal “forgalmi korlátozást rendelt el a telepen tartott állatokra” – közölte a Nébih.

A sertéstartó gazda elismerte, hogy a kacsatetemeket a sertések takarmányozására szánta.

A telep ellenőrzésekor a gazdasági udvar egyik helyiségének padozatán mintegy 40 elhullott kacsa hevert. Ugyanebben a helyiségben, 4 műanyag zsákban, zsákonként 4-4 kacsatetemet, a fagyasztóládában további 21-et találtak a szakemberek.

Az előtérben elhelyezett hordókban és vödörben kacsák vágásából származó bél, illetve egyéb vágóhídi hulladék állt. Az állati eredetű melléktermékek jelöletlenek voltak, szállításukat dokumentum nem kísérte, és azok szállítására, tárolására, felhasználására az érintettnek engedélye sem volt.

A vizsgálat során kiderült, hogy a telepen nevelt sertések jelöletlenek, vásárlási dokumentáció hiányában az eredetük ismeretlen. Állategészségügyi státuszukról szintén nem állnak rendelkezésre a szükséges dokumentumok.

Az eljárás folyamatban van, a szabálysértő több százezer forintos bírságra számíthat – írta közleményében a hivatal.

A Nébih ismét arra hívta fel a sertés- és a baromfitartók figyelmét, hogy a madárinfluenza és az afrikai sertéspestis (ASP) megelőzése érdekében az állattartásra és az állati eredetű melléktermékek megsemmisítésére vonatkozó szabályokat szigorúan be kell tartani - tette hozzá az MTI.