Kedvezményes lakásáfa – a kormány hosszabbít

Házépítés, kedvezőbb áfával 2023-ig AzÜzlet.hu

A kormány 2023. december 31-ig megvásárolt új építésű lakóingatlanokra kiterjeszti a kedvezményes áfakulcsát.

Varga Mihály a 2018 november 1-jéig véglegesített építési engedéllyel rendelkező otthonok esetén érvényesíthető visszatérítést törvénymódosító javaslat benyújtásával tenné lehetővé. A pénzügyminiszter közölte, az építőipari szakértők felvetését akceptálva, a lehető leghamarabb, november 11-ig átadja a szükséges módosításról szóló indítványt az Országgyűlésnek.

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) a lakásépítési kedv 2020-ig szóló fenntartása érdekében több pontból álló – AzÜzlet.hu-ban is közölt – javaslatcsomagot juttatott el a kormányzatnak, ebben szerepelt az áfa-visszatérítés kiterjesztése.

Amennyiben az Országgyűlés elfogadja a pénzügyminiszter beadványát, akkor azoknál az új lakóingatlanoknál is alkalmazható az öt százalékos mértékű áfa, amelyek építésére 2018. november elsején már van végleges építési engedély, vagy – a 300 négyzetméter alatti lakóingatlanok esetében – az építését addig bejelentették. A kedvezményes adómérték ebben az esetben is csak akkor alkalmazható, ha legkésőbb 2023. december 31-én eladják az új lakást.