Kémkedés. Letartóztatták a Huawei egyik lengyelországi igazgatóját

A német szolgáltató után a svéd távközlési szolgáltató vállalatok is kimondták, hogy nem kívánnak a nemrégiben felmerült biztonsági aggodalmak miatt lemondani a kínai Huawei Technologies mobil hálózati berendezéseinek a használatáról AzÜzlet.hu

Kémkedés gyanújával letartóztattak Lengyelországban egy lengyel és egy kínai állampolgárt, a bíróság pénteken három hónapos előzetes letartóztatásba helyezte őket.

A lengyel titkosszolgálatokat felügyelő miniszterhelyettes, Maciej Wasik a PAP hírügynökséggel tudatta: a kínai férfi egy nagy elektronikai cég által alkalmazott üzletember, a lengyel pedig “a kiberkereskedelem köreiben ismert személy”.

A TVP Info úgy tudja, Veijing V.-t, a Huwaei lengyelországi részlegének egyik igazgatóját, valamint Piotr D.-t, aki 2011-ig a lengyel belbiztonsági hivatal (ABW) tisztje volt, már kedden őrizetbe vették.

A TVP Info az ABW anyagaira hivatkozva közölte: a két férfi a kínai titkosszolgálatnak kémkedett.

Kedd reggel az ABW átkutatta mindkét gyanúsított házát, és iratokat, adatokat foglaltak le a Huawei lengyelországi irodáiban, valamint Piotr D. legutóbbi munkahelyein – az Orange francia tulajdonú telekommunikációs cégnél, valamint a lengyel Elektronikus Távközlési Hivatalban.

A két gyanúsított után már hoszabb ideje nyomoztak – mondta el Wasik, és a fejleményeket a lengyel belbiztonsági hivatal (ABW) nagy sikerének minősítette. (MTI)