Kereskedelmi háború – a Világbank átírta előrejelzéseit

Világbanki dicséret Magyarországnak
Világbanki dicséret?

A kereskedelmi háború átíratta a Világbankkal a globális növekedésre szóló előrejelzéseit.

„Felhők gyülekeznek a horizonton. A növekedés sokkal kevésbé kiegyensúlyozott annál, mint ahogy azt mi gondoltuk” – fogalmazott az IMF vezető közgazdásza Maurce Obstfeld riporterek előtt a világban lejátszódó folyamatokról.

A kereskedelmi háború átíratta a Világbankkal a globális növekedésre szóló előrejelzéseit. A Világbank Balin megtartott éves találkozóján az IMF idénre és a jövő évre 3,7%-os növekedést jelzett, szemben a három hónappal ezelőtti 3,9%-os jóslattal.   Igaz – írja Andrew Mayeda -, hogy a világgazdaság a legerősebb évet mondhatja magáénak 2011 óta, ám a Brazíliától Törökországig gyengélkedést mutató fejlődő gazdaságok miatt, a kilátások meglehetősen borúsak.

Az IMF a 2018-as Egyesült Államokra vonatkozó előrejelzését változatlanul fenntartja, de megjegyzi, hogy a kereskedelmi háború esetleges hatásával számolni kell – írja Bloomberg hírügynökség.

Az IMF szerint a kereskedelmi háború eszkalálódásának hatására 2020-ban több, mint 0,8%-kal eshet vissza a világgazdaság termelékenysége, hosszútávon pedig akár 0,4% alatt is maradhat, amennyiben a Trump adminisztráció kitart a gazdasági tervei, főleg a gépkocsikra kivetett adók mellett. Az IMF különböző modellszámításai szerint, a világgazdaság hatékonysága jövőre akár  több mint 1,6 %-kal eshet vissza Kínában és 0,9%-ot meghaladóan az Egyesült Államokban.