Két hónap, 25 millió forintnyi bírság

MTI Fotó: Máthé Zoltán

Több mint 25 millió forint bírságot szabott ki a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzésein július 1. és augusztus 20. között a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, amely 303 esetben járt el. 

Az ellenőrzés 2695 vendéglátóhelyre, 633 élelmiszer-előállító és 2331 élelmiszer-kereskedelmi egységre, 607 rendezvényre kitelepült vendéglátóegységre, valamint gyermektáborokat ellátó 6 főző- és 3 tálalókonyhára terjedt ki. Az ellenőrök 185 esetben figyelmeztettek, 29 alkalommal pedig korlátozták az adott vállalkozás tevékenységét.

Laboratóriumi vizsgálatnak 133 tételt vetettek alá a szakemberek, akik kiemelt figyelmet fordítottak a fűszerezett, pácolt, előkészített húsokra, a grilltermékekre, a fagylaltokra, a szezonális zöldségekre és gyümölcsökre.

A szezonális akció az őstermelői tevékenységre is kiterjedt: az idén nyáron 877 őstermelőt ellenőriztek, a szakemberek 53 alkalommal kisebb szabálytalanságokat tártak fel. Eljárást 22 esetben indítottak azért, mert az őstermelő nem a saját gazdaságából származó terméket értékesített.

A nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés keretében az Állami Halőri Szolgálat halőrei 71 Balaton környéki és 65 Duna menti vendéglátóhelyen ellenőrizték az eladásra kínált hal és haltermék származását – jelentette az MTI.