Kettős minőség. Szabályozás helyett az Uniós laborok csak vizsgálódnak

Egységes európai uniós jogi szabályozást kell kialakítani az élelmiszerek kettős minőségének felszámolása érdekében – mondta Zsigó Róbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára.

Az államtitkár felidézte, hogy az Európai Bizottság tavaly kezdte el az uniós tagállamokban ugyanazon gyártó, ugyanazon termékeinek az összehasonlító vizsgálatát. Első körben 64 terméket ellenőriztek, amelyeket Belgiumból, Németországból, Franciaországból, Hollandiából, Csehországból, Szlovákiából, Ausztriából, illetve Magyarországról szereztek be. A vizsgálatok 20 terméknél találtak egyértelmű különbséget ugyanazon gyártó ugyanazon terméke között.

“Nem legenda az élelmiszerek kettős minősége” – idézte fel Zsigó Róbert az illetékes uniós biztosnak a vizsgálatok eredményeiről alkotott véleményét az MTI beszámolója szerint.

Mint AzÜzlet.hu beszámolt róla lassan évtizede ismert és vizsgált a minőségrontás. A legutóbbi 64 termék ellenőrzését követően 2018 decemberében az Európai Bizottság Kutatóközpontja 19 uniós tagországból származó, 100 féle termékre terjesztette ki további vizsgálatait, de még lépéseket nem tette a kettős minőség felszámolására.

“Amíg nem tisztázódik az ügy és nem lesz megnyugtató uniós szintű rendezés addig az Agrárminisztérium mindenkinek azt javasolja, hogy a Magyarországon termelt alapanyagokból, Magyarországon feldolgozott terméket válassza vásárláskor” – jelentette ki Zsigó Róbert az M1 reggeli műsorában.