Lángra kaptak a BMW-k

Most derült ki a BMW autók két éve jelentkező hibája, amelynek több tucat tűzeset is a következménye lehetett. Európában több mint 200 ezer dízelüzemű autót hív vissza a gyár, miutána Dél-Koreában több tucat kocsi lángra kapott. BMW az akciót a kipufogógázt visszavezető rendszer ellenőrzésére, és szükség esetén javítására szervezi – jelentette a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című német lap.

Az autógyártó társaság 223 700 Európában forgalomba helyezett autó visszahívására készül. A következő napokban tájékoztatják a kereskedőket, akik majd értesítik az érintett tulajdonosokat – írta a FAZ a BMW egy szóvivőjére hivatkozva.

A lap becslése szerint a művelet nagyjából 160 millió euróba (50 milliárd forint) kerülhet a cégnek.

A gond a kipufogógáz-visszavezető rendszer (exhaust gas recirculation, EGR) hűtőegységénél lehet, szivárgás léphet fel, ami akár a motor kigyulladásához is vezethet.


A meghibásodás először Dél-Koreában értékesített kocsiknál lépett fel, a távol-keleti országban már több mint 30 BMW gyulladt ki. Ezért a gyártó helyi érdekeltsége visszahív 106 ezer autót. A BMW hétfőn közölte, hogy a problémát már 2016-ban észlelték, de csak az idén júniusban sikerült azonosítani a pontos okot.