Kimentettek két pilótát – Összeütközött két orosz Szu-34-es vadászbombázó

Vadim Savitsky/Russian Defense Ministry's Press Office/TASS - Üzlet.hu
A SU 34-es Vadim Savitsky/Russian Defense Ministry's Press Office/TASS - Üzlet.hu

Gyakorlórepülés közben összeütközött pénteken a levegőben két orosz Szu-34-es vadászbombázó; az egyik gép – meg nem erősített hírek szerint – szerencsésen le tudott szállni egy légi támaszponton, de a másik a tengerbe zuhant, miután a pilótái katapultáltak – jelentették orosz hírügynökségek.

A baleset a Japán-tenger felett történt, 35 kilométerre a parttól. A gépek fegyverzet nélkül hajtottak végre gyakorlórepülést.

Az Interfax hírügynökség értesülése szerint az egyik gép hajtóműve az ütközés következtében felmondta a szolgálatot, de a pilóta szerencsésen le tudott szállni vele a Komszomolszk-na-Amure melletti Hurbe légi támaszponton. Ezt azonban hivatalosan nem erősítették meg. Más értesülések szerint a gép lezuhant, de két pilótájának sikerült katapultálnia, őket még keresik.

A  másik gép a Tatár-szorosba zuhant, de a két pilótának sikerült katapultálnia. Azonnal megindult a mentőakció, hat hadi- és két polgári hajó, illetve helikopterek vettek részt benne.

Megtalálták a tengerben hánykolódó pilótákat – egyikük mentőcsónakban volt -, helikopter emelte őket a fedélzetre. Mindkettejük állapota kielégítő. A mentést nehezítette a viharos szél és az erős hullámzás.

A Szu-34-es vadászbombázóknak két pilótájuk van. A gép légi, földi és tengeri célpontok megsemmisítésére egyaránt alkalmas.

Eddig két baleset történt ilyen típusú harci gépekkel. Az egyik 2015-ben volt: egy voronyezsi repülőtéren leszálláskor egy Szu-34-es túlszaladt a leszállópályán, majd felborult. Hasonló eset történt tavaly júliusban is: egy ugyanilyen gép csaknem 500 méterrel ment túl a leszállópályán. Mindkét esetben a fékezőernyőket működtető rendszer mondta fel a szolgálatot. /MTI/