Közétkeztetés: jöhet a bio

A közétkeztetésben arra kell törekedni, hogy egészséges és biztonságos, főként helyi és bio alapanyagokból előállított ételek készüljenek, amelyek mennyiségileg és minőségileg is megfelelnek a korcsoportok élettani igényeinek – hangsúlyozta a élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár.

Zsigó Róbert

Zsigó Róbert a Közétkeztetők, Élelmezésvezetők Országos Szövetségének szakmai napján kiemelte, hogy a vendéglátás és a közétkeztetés helyzetének javítása érdekében 2010 óta sok intézkedés történt, ebben nagy szerepe volt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnak (Nébih) 2012-es létrejötte óta.

Felidézte, hogy 2015-ben indult el a Minőségvezérelt közétkeztetés program, amely a helyi termékek közétkeztetésbe juttatását, valamint helyzetének javítását tűzte ki célul. 2017 második felétől képzett auditorok végzik a közétkeztető létesítmények kötelező élelmiszerbiztonsági és élelmiszer-higiéniai minősítését megelőző szemléket, a Nébih illetékes osztályának szakmai irányítása mellett. Eddig 4600 főző-, és 3600 tálalókonyha hitelesítését végezték el.

Felhívta a figyelmet arra, hogy tavaly elkészült az átdolgozott útmutató a vendéglátás és étkeztetés jó higiéniai gyakorlatához, amely ismerteti a legjobb gyakorlati tapasztalatokat a közétkeztetésben is.

Nemcsak a mennyiség, a minőség is fontos a közétkeztetésben. Kép: MTI/Illyés Tibor. azüzlet.hu
Nemcsak a mennyiség, a minőség is fontos a közétkeztetésben. Kép: MTI/Illyés Tibor

Az államtitkár kitért arra, hogy az Agrárminisztérium és a Nébih a szemléletformálás számos eszközével és módjával él, ezek között említette a közétkeztetési szakácsverseny támogatását.

Zsigó Róbert kiemelte azt is, hogy az elmúlt években csökkent a közétkeztetésben bekövetkezett élelmiszer eredetű megbetegedések, illetve az ezzel kapcsolatos események száma. (MTI)