KSH: 1,5%-kal nőtt az ipari termelés

2018 augusztusában az ipari termelés volumene 1,5%-kal meghaladta az egy évvel korábbit. Munkanaphatástól megtisztított adatok alapján a termelés 4,5%-kal emelkedett.

 

2018 augusztusában:

Az ipari termelés volumene 1,5%-kal nőtt az előző év azonos időszakához mérten. (Az első becslésben közölt augusztusi adathoz viszonyítva a második becslés adata nem változott.)

Az előző hónaphoz viszonyítva a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás 3,8%-kal emelkedett.Az ipari export volumene 1,3%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól. A feldolgozóipari exportértékesítés 31%-át képviselő járműgyártás kivitele 13,2%-kal visszaesett, azonban a feldolgozóipari export 17%-át adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásáé 9,2%-kal nőtt.

Az ipar belföldi értékesítése 7,4, ezen belül a feldolgozóiparé 8,2%-kal nagyobb volt az előző év azonos hónapjához képest.

Az iparon belül a döntő súlyt (96%) képviselő feldolgozóipar termelése 1,5, a csekély súlyú bányászaté 57%-kal nőtt. Az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) kibocsátása 0,9%-kal csökkent.

A feldolgozóipari termelés egynegyedét képviselő járműgyártás kibocsátása 6,9%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól. A közúti járműalkatrész gyártásának volumene 0,9, a közúti gépjármű gyártásáé 13,1%-kal csökkent. A járműipar alacsony teljesítményszintje új rendelésmutatóiban is tükröződik.

A feldolgozóipari termelés mintegy 13%-át adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 11,5%-kal emelkedett. A két legjelentősebb alágazat közül a híradástechnikai berendezés gyártása kiugróan, 72%-kal bővült, ugyanakkor az elektronikus fogyasztási cikk gyártása 6,2%-kal visszaesett.

A feldolgozóipari termelésből több mint 12%-kal részesülő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 3,8%-kal nőtt az előző év azonos hónapjához viszonyítva, mind a hazai, mind a külpiaci eladások bővülésének köszönhetően. Az alágazatok közül a legnagyobb súlyt, 23%-ot képviselő húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása 3,5%-kal emelkedett, míg a legjobban, 25%-kal a legkisebb súlyú dohánygyártás nőtt. Azon alágazatok közül, amelyekben csökkenést regisztráltunk, a tejfeldolgozás esett vissza a legnagyobb mértékben, 7,0%-kal.

Az alágak közül a leginkább, 21%-kal a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás haladta meg az egy évvel ezelőtti szintjét, amihez a viszonylag alacsony bázis hatása is hozzájárult.

Lassult a termelés növekedése a közepes súlyú alágakban: a gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártása 9,8, míg a fémalapanyag és fémfeldolgozási termék gyártása 1,1%-kal emelkedett az egy évvel ezelőttihez viszonyítva.

Az előző havi növekedéssel szemben a gyógyszergyártás 7,8%-kal csökkent, elsősorban a kivitel kedvezőtlen alakulása miatt.

Idei eddigi legrosszabb teljesítményét nyújtotta a legkisebb súlyú textília, ruházat, bőr és bőrtermék gyártása is: a kibocsátás 11,8%-kal kisebb volt, mint egy évvel ezelőtt.

Folytatódott a visszaesés a feldolgozóipar 5,6%-át képviselő gép, gépi berendezés gyártásában: a kibocsátás augusztusban 12,2%-kal maradt el az egy évvel korábbitól, elsősorban a legnagyobb szakágazati súlyú motor-, turbinagyártás (kivéve: légi, közútijármű-motor) jelentős csökkenése miatt.

Az egy alkalmazásban állóra jutó ipari termelés a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében augusztusban – 2,8%-os létszámnövekedés mellett – 1,2%-kal elmaradt az előző év azonos időszakitól.

Az ipari termelés két régióban csökkent az előző év azonos időszakához képest, Nyugat-Dunántúlon 9,6, Észak-Alföldön 2,3%-kal. A legnagyobb mértékű volumenbővülés Budapest régióban (11,9%) volt, a többiben 2,1 és 10,5% közötti növekedést mértünk.

A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 1,3%-kal kisebb volt a 2017. augusztusinál. Az új belföldi rendelések 8,4, az új exportrendelések 0,1%-kal csökkentek. Az összes rendelésállomány augusztus végén 2,0%-kal meghaladta az egy évvel korábbit.

2018. január–augusztusban az előző év azonos időszakához képest:

Az ipari termelés 3,6%-kal emelkedett. Az összes értékesítés 64%-át adó külpiaci eladások volumene 1,5, a 36%-ot képviselő hazai értékesítésé 6,3%-kal bővült.

Az egy alkalmazásban állóra jutó ipari termelés 0,1%-os növekedése a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében 3,5%-os létszámbővülés mellett következett be.

Magyarország minden régiójában emelkedett a termelés, a legnagyobb mértékben Pest régióban (9,4%), a legkevésbé Nyugat-Dunántúlon (0,1%).