KSH, 2018 május: nőtt a kiskereskedelmi forgalom

A csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 27%-kal emelkedet

 

A KSH adatai szerint kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a naptárhatástól megtisztítva 7,7%-kal haladta meg a 2017-est. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 5,6, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 9,8, az üzemanyag-kiskereskedelemben 8,1%-kal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

2018. január–májusban a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztítva – 7,1%-kal nagyobb volt az előző év azonos időszakában mértnél.

2018. májusban az előző év azonos időszakához viszonyítva, naptárhatástól megtisztítva:

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 5,6%-kal nőtt. Az élelmiszer-kiskereskedelem 76%-át adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 6,4, míg az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 2,9%-kal nőtt.

nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene összességében 9,8%-kal emelkedett. Növekedtek az eladások az iparcikk jellegű vegyes (15%), a használtcikk- (12%), a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszer- (8,2%), a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk- (7,3%), a bútor-, műszakicikk- (6,0%), valamint a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben (5,1%).

Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 4,2%-kal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 27%-kal emelkedett, folytatva az évek óta tartó bővülést. Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, és a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 955 milliárd forint volt.

Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 8,1%-kal nőtt.